FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meslek Komitesi toplantısında et ve süt sektörünün sorunları tartışıldı. Toplantıda, Ulusal Süt Konseyi tarafından yeni yılda üretici süt fiyatına yüzde 17 zam yapılmasına rağmen bunun üreticileri memnun etmediği ifade edildi. ATB Yönetim Kurulu Üyesi ve süt üreticisi Hüseyin Simav, 14,65 lira olan üretici süt fiyatlarına yüzde 17 zam yapıldığını bu fiyatların 1 Ocak’tan itibaren uygulanacağını anımsattı.
Simav, “Sütte mevcut fiyatı alamadığından şikayet eden bir üretici varken 1 Ocak’tan itibaren fiyat artacak. Süte gelen zam üretici açısından aslında olumlu ve mutlu edici bir sonuç. Ama mevcut 14,65 lira olan fiyat şu anda çekmiyor, sanayici de ‘kaldırmıyor’ diyor. Sanayici ‘satışımız zayıf, stoklar yüksek’ diyor. İnşallah şartlar iyileşir. Üreticimiz yüzde 17’lik zamdan faydalanabilir. Şu anda 14,65 liradan faydalanamıyor. Birlik primleri, nakliyeler, soğutma bedelleri var. Bu verilen fiyatın üreticinin eline geçeceğine emin değilim. Çünkü bugün üreticinin eline 14,65 lira geçmiyorsa 10 gün sonra sütle ilgili çok farklı bir gelişme olmayacak. Yani bugün 14,65 lira alamıyorsak 17 lirayı da alamayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
“Et, süt gibi temel gıda maddeleri sübvanse edilmeli”
Et ve süt gibi temel gıda maddelerinde, devlet tarafından üreticiyi kurtaracak taban fiyat belirlenmesini isteyen ATB Meclis Üyesi Ata Sönmez de şunları söyledi: “Sütte fiyat açıklanıyor, ancak üretici memnun değil. Çünkü üreticilerin girdi maliyetleri, açıklanan fiyatı karşılamıyor. Ülkenin 7 bölgesine de süt tozu fabrikası kurulmalı, fabrikalar zarar bile etse üreticinin ayakta kalması için devlet bunu sübvanse etmeli. Devlet halkıyla rekabet etmemeli, süt tozunu ihtiyacı olan ülkelere yardım olarak gönderebilir. Yanlış yerlere krediler, teşvikler verilirken temel gıda ihtiyaçlarına yapılmaması kabul edilemez. Sütte bunun çözümü var. Ama devlet bu işlerle uğraşmıyor. 7 bölgede süt tozu fabrikası kursun. Süt fiyatı 17 lira mı, 20 lirayı geçer mi? Üreticiyi nerede kurtarıyorsa, ‘bu fiyatın altında, vermeyin bana getirin’ desin. Devlet de süt tozu yapsın satsın. Fiyatı dengede tutsun.”
Vatandaşlarının alım gücü olmadığı için et satışlarının da iyi gitmediğini söyleyen Ata Sönmez, asgari ücretin 30 bin TL olması halinde bile insanların alım gücünün değişmeyeceğini belirtti. Sönmez, “Dolar kuru beklentisi 50 TL. Şu anda asgari ücret 500 dolar civarında. Dolar kuru 50 TL olduğunda, asgari ücret 25 bin TL bile olsa yine 500 dolar yapar. Asgari ücret ne kadar açıklanırsa açıklansın insanların alım gücü değişmeyecek” dedi.
■ 10 çuvala 1 çuval yem kampanyası başlatıldı
Selçuklu Un Yönetim Kurulu Başkanı ve ATB Meclis üyesi Nuri Büyükselçuklu, hayvancılık yapan üreticiler için “10 çuvala 1 çuval yem” kampanyası başlattıklarını söyledi. Büyükselçuklu, “Hayvancılıkla uğraşan üreticilerin çektiği zorluklar, süt fiyatlarındaki sıkıntılardan dolayı yılsonu için 10 çuvala 1 çuval kampanya yaptık. Bu da yem sanayi olarak sektörün ne kadar yanında olduğumuzun, sektörün ne kadar destekçisi olduğumuzun bir göstergesi. Çünkü hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bu süt hayvanları olmazsa, bu besi hayvanları olmazsa yem sanayi olmayacak. Yüzde 18 zam yapmak bir yana 10 çuvala 1 çuval kampanya başlattık. Bazı firmalar Süt Konseyi’nin verdiği fiyatı vermek için yem baskısı oluşturuyor. Süt üreticisi, süt sanayi, tabii herkesi suçlamak istemiyorum. Ama belli firmalar süt fiyatında süt konseyinin verdiği fiyatı vermek için yem baskısı yapıyor.”