İstanbul'da en büyüğü 6.2 olmak üzere çok sayıda deprem meydana geldi. Depremle birlikte kentteki yapı durumu yeniden gündemin birinci sırasına oturdu.
GYODER Başkanı Neşecan Çekici, İstanbul'daki depremlerin ardından değerlendirmelerde bulundu.
Çekici, "İstanbul’da yaşanan bu deprem, hepimize bir kez daha hazırlıklı olmanın ne denli hayati olduğunu hatırlattı. Türkiye Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği olarak, bu tür doğal afetler karşısında hem sektörümüzün hem de toplumumuzun güvenliği için sorumluluk almanın önemine inanıyoruz." dedi.
Çekici açıklamasında şunları kaydetti:
"Deprem, Türkiye’nin bir gerçeği. Dolayısıyla gayrimenkul sektörü olarak yatırımlarımızı planlarken, yalnızca kârlılığı değil, insan hayatını da merkeze almalıyız. Kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması, eski ve riskli yapıların yenilenmesi, yeni inşa edilecek binaların en son teknoloji ve deprem yönetmeliklerine uygun şekilde tasarlanması elzem. GYODER olarak, üyelerimizle birlikte bu konuda öncü bir rol üstlenmeye hazırız. Yatırımcılarımızı, projelerinde mühendislik standartlarını en üst seviyede tutmaya, denetim mekanizmalarını sıkılaştırmaya ve toplumu bilinçlendirme çalışmalarına destek olmaya çağırıyoruz.
Devlet-sektör iş birliği kritik önemde
Depremle mücadelede tek başına devletin ya da özel sektörün çabası yeterli değil. Yapı denetim süreçlerinin şeffaflığı, finansman modellerinin erişilebilirliği ve acil durum planlarının etkinliği için kamu-özel sektör iş birliği şart. Dernek olarak, yetkililerle diyaloğumuzu sürdürerek bu sürece katkı sunmaya devam edeceğiz. Ankara’da bu sene ikincisini planladığımız zirvede de ana gündemlerimizden birisi deprem.
Vatandaşlarımıza çağrı: Riskleri önemseyin
Deprem değil, hazırlıksızlık öldürür. Biz bu bilinçle hareket ediyor, sektörümüzü ve toplumumuzu daha güvenli yarınlara taşımak için çalışıyoruz. Konut alırken veya kiralarken binanın deprem dayanıklılık raporlarını sorgulamak, oturduğunuz yapının güvenliğini kontrol ettirmek hayat kurtarır."