Coşkunöz Holding’in amiral gemisi konumunda olan Coşkunöz Metal Form, Türkiye’nin küresel ölçekte iş yapan en önemli otomotiv yan sanayi markaları arasında yer alıyor. Coşkunöz Holding bünyesinde otomotiv sektörüne yönelik presli sac parça imalatı alanında faaliyet gösteren Coşkunöz Metal Form, dış yüzey-gövde, şasi ve elektrikli araçlarda kullanılan batarya taşıyıcı parçaları gibi bir otomobilin ana iskeletini oluşturan en temel parçaları üretiyor. Bugün Ford, Renault, Nissan, Dacia, Hyundai, Honda, Volkswagen, Mercedes Benz, Türk Traktör ve Stellantis gibi birçok dünya devi otomobil markasının tedarikçisi olan Coşkunöz Metal Form, uluslararası ve yerel neredeyse tüm OEM’lerle doğrudan ya da dolaylı olarak çalışıyor.
Geçen yıl cirolarını bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 200 milyon Euro olarak gerçekleştirdiklerini belirten Coşkunöz Metal Form Genel Müdürü Alkım Denizciler, bu yıl da 300 milyon Euro ciro gerçekleştirmeyi hedefl ediklerini açıkladı. İhracat oranının da bu kapsamda artacağını kaydeden Denizciler, “Bu yıl ihracat yaptığımız ülkeler arasına Almanya, İtalya ve Slovakya da eklendi. Coşkunöz Metal Form olarak 5 kıtada, 17 ülkede, 25 şehre yayılan bir sevkiyat ağımız bulunuyor. En önemli hedefimiz olan global oyuncu ve çözüm ortağı olma yolunda çalışma ve yatırımlarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Fransa ve Romanya en fazla ürün ihraç ettiğimiz ülkeler iken, ihracatımızın en büyük kısmını metal gövde parçaları oluşturuyor. Coşkunöz Metal Form olarak üretimimizin yaklaşık yüzde 25’ini doğrudan ihraç ederken, dolaylı ihracatımız yüzde 80 seviyesinde. Önümüzdeki 5 yıl içinde ihracatın toplam ciromuz içindeki payını yüzde 40’a çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.
Global ayak izini Slovakya ile sürdürecek
Globalleşme adımlarını hızlandırmak amacıyla Slovakya’ya odaklandıklarını ifade eden Denizciler, Slovakya’da global müşterilerine yakın bir lokasyonda temellerini attıkları montaj fabrikasını ve lojistik merkezini bu yıl içinde tamamlayıp devreye alacaklarını duyurdu. Yüksek katma değere odaklanarak Ar-Ge ve inovasyona ciddi yatırım yaptıklarını anlatan Alkım Denizciler, Coşkunöz Holding bünyesinde otomotiv ve havacılık tarafında 80, bilişim tarafında ise 30 olmak üzere toplam 110 araştırmacı ve teknisyenin görev aldığı 2 Ar-Ge merkezimize her yıl yaklaşık 4 milyon Euro civarında bütçe ayırdıklarını dile getirdi. Denizciler, elektrifikasyon süreciyle birlikte beklentilerin değiştiği şasi ürünlerine ve batarya teknolojilerine yönelik Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verecekleri 3’üncü Ar-Ge merkezinin de onayını aldıklarını aktardı. Denizciler, “Ar-Ge merkezlerimizde, batarya soğutma sistemleri ve katmanlı imalat ürün ve proses geliştirme faaliyetlerimize ağırlık veriyoruz. Dijital dönüşüm projelerimizde süreçlerimizde ihtiyaç duyduğumuz tüm uygulamalar ve programları kendi kaynaklarımız ile geliştiriyor, buradaki tecrübemizi otomotiv sektörü başta olmak üzere diğer kuruluşların hizmetine sunuyoruz” diye konuştu.
Enerjisinin yüzde 40’ını GES’ten karşılayacak
Coşkunöz Holding bünyesindeki tüm şirketlerde olduğu gibi Metal Form’un da odağında “Yeşil Mutabakat” ve “karbon-nötr” hedefl erinin bulunduğunun altını çizen Coşkunöz Metal Form Genel Müdürü Alkım Denizciler, bu kapsamda oluşacak olan rekabetçi ortama hazır olmak için, elektrifikasyon ve ağırlık azaltma çalışmaları başta olmak üzere teknoloji yol haritaları ve bunlara bağlı Ar-Ge projelerini oluşturduklarını, sanayide yapay zekâ uygulamaları üzerinde çalışmalarını artırdıklarını vurguladı. Sürdürülebilirlik stratejik planı kapsamında Bursa Nilüfer’deki tesis çatısına yıllık 7,15 milyon kWh kurulu güce sahip güneş enerjisi (GES) santrali kurduklarını hatırlatan Alkım Denizciler, devreye alınacak yatırımla elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını temiz enerjiden karşılayacaklarına işaret etti.