İZMİR/EKONOMİ
Türkiye’deki geri dönüşüm tesislerinin gereksinim duyduğu kaynağında ayrıştırılmış ham maddenin yurt içi kaynaklardan yeteri kadar sağlanamaması nedeniyle ithal edilmesi konusunda eleştiriler yapıldığını belirten Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, “çöp ithal ediyoruz” başlığı ile servis edilen haberlerle ilgili açıklama yaptı.
Gençer, “çöp ithalatında rekor kırdık” haberi hakkında, “Haberde çöp olarak adlandırılan malzeme, yurt içinde kaynağında ayrıştırılması gereken atıkların oranı yetersiz olduğu için ithal edilmek durumunda kalınan ham maddedir. Yurt içinde kaynağında ayrıştırılmış plastik atık oranı yüzde 20’ler seviyesinde. İthal edilen kayıtlı şekilde, ilgili GTİP kodlarına uygun olarak Türk limanlarına gelen, Türk Gümrük teşkilatına beyannameleri verilen, faturası ödenen malzemeler. Bu malzemeleri ‘gizli saklı ithal edilen çöp’ algısı yaratılarak yansıtmak iyi niyetle bağdaşmıyor” dedi.
Türkiye’deki geri dönüşüm tesislerinde işlenen plastik atıkların yeniden ekonomiye kazandırıldığına, hatta granül halde ikincil plastik olarak ihraç edildiğine dikkat çeken Gençer, uzun yıllardır tüm yerel yönetimlere atıkların kaynağında ayrıştırılması konusunda çağrıda bulunduklarını anımsattı.
“Sıfır maliyetli bir ham madde”
Yerel yönetimlerin atıkları kaynağında toplama görevini yeteri kadar yerine getiremediğini anlatan Gençer, “Tüm bu atıkların sıfır maliyetli bir ham madde olduğunun farkında değiliz. Türk ekonomisi için paha biçilemez değerde olan bu atıkları kaynağında ne kadar fazla ayrıştırırsak, ülkemizin o kadar daha az plastik atık ithalatı yapacağını toplumsal bilincimize kaydetmeliyiz” diye konuştu.