BARIŞ SEDEF
Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Genel Sekreteri Duygu Saymen, 2021’de sektörün önemli kapasite artırımı yatırımı yaptığına vurgu yaparak, “Hem Avrupalı hem de yerli üreticiler önemli yatırımlar gerçekleştirdi. 2021 yılı Mart ayı itibarı ile sektörümüzde aylık ihracat miktarı 100 bin ton ve üzerine çıktı. Uzun süre bu seviyede ilerledik, sonrasında Avrupa pazarının daralmasıyla düşüşler yaşadık” dedi.
Seymen, geçen yıl ABD’nin sektörle ilgili açtığı anti damping ve sübvasyon davalarına ilişkin de, “Bu davalar ülkemizin lehine sonuçlandı. Ara dönemde uygulanan vergilerin iadesi de firmalarımıza yapıldı” açıklamasını yaptı. Çin’in alüminyum sübvasyonlarını 2025 Ocak itibarı ile kaldırdığını kaydeden Saymen, “Çin sektör için her zaman bir tehdit. Çin devletinin kendi alüminyum sektörüne verdiği destekleri kaldırması tehlikeyi azaltır ama sıfırlamaz. Yurt dışı pazarlarda Çinli üreticilere karşı, yerli firmalarımızın rekabeti bir parça artabilir. Yine aynı şekilde iç pazarda da rekabetçiliğimiz artabilir” dedi.
Çin’e getirilen ek vergiler Avrupa’da Türkiye’yi öne çıkardı
Türk alüminyum sektörünün en büyük pazarının Avrupa olduğuna vurgu yapan Duygu Saymen, “Avrupa’nın Çin’e karşı başlattığı bazı ek vergi süreçleri var. Çin’e getirilen bu ek vergilerle ülkemizdeki firmalar büyük bir atak yaparak önemli bir konuma geldi. Önümüzdeki dönemde Çin’in alüminyum ihracatında bir artış olmaması halinde Avrupa’nın uyguladığı anti dampingin kaldırılma ihtimali var. Düşük bir ihtimal bile olsa bu kaldırılırsa Çin pazara sert bir şekilde giriş yapabilir” dedi.
Avrupa’daki alüminyum ekstrüzyon üreticilerinin ortalama yüzde 30 düşük kapasiteyle çalıştığına dikkat çeken Saymen, “Bu düşüşlerin büyük kısmı yapılan ilave kapasite artırımı yatırımlarından oluşuyor” şeklinde konuştu. Yeni dönemde Avrupalı üreticilerin daha rekabetçi hale gelmesinin önemli bir konu olduğunu dile getiren Saymen, “Avrupa’dan gelecek olası bir anti damping davası veya soruşturmasına karşı üyelerimizin farkındalığını artırma hususunda çalışmalarımız var” diye konuştu.
■ Folyo ürünlerinde rekabet artacak
Base Metal Genel Müdürü Mehmet Bahadır Özer, Çin devletinin alüminyum konusunda üreticilerine yüzde 13 destek verdiğine dikkat çekerek, “Bu destek kalktı ve birçok üretici dış pazarlarda daha rekabetçi hale geldi. Folyo ürünlerinde ülkemizde Çin ürünlerine anti damping olmasına rağmen Çinli üreticiler ülkemize ürün gönderebiliyordu. Devlet desteğinin kalkması alüminyum folyo tarafında iç pazardaki üreticilerimizin öne çıkmasını sağlayabilir" dedi.