SELENAY YAĞCI
Antalya’da otelciler, bayram tatilinde yakalayamadığı doluluğu Paskalya’da telafi etmeyi hedefliyor. İstanbul’da ise bayramın sakin geçmesi beklenirken şehirde ciddi kalabalık oluştu. Bunda memleketine gitmeyen üniversite öğrencilerinin ve yurt dışından bayram için gelen turistlerin etkisi oldu.
Bayramda ek seferler de konulduğunu belirten Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan İstanbul’dan çıkışlarda önceki 9 günlük bayramlara kıyasla yoğunluğun daha az olduğunu ifade ederek, “9 gün tatil geç açıklanınca insanlar kendilerini ayarlayıp memleketine gidemedi. Öğrenciler de İstanbul’da kaldı.” dedi. Özcan, İstanbul’a dönüş trafiğinin de önceki yıllara göre daha az olduğuna dikkat çekti.
“Yüzde 95’e ulaşamadık”
Ramazan Bayramı tatilinde Antalya’daki oteller hedeflediği doluluğu yakalayamadı.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, açık tesislerde doluluk oranlarının yüzde 80-85 seviyelerinde kaldığını belirtti. Hava şartlarının etkili olduğunu vurgulayan Saatçioğlu, “Maalesef beklenen yüzde 90- 95 doluluğa ulaşamadık.” dedi. Bayram tatilinin son dakika 9 güne çıkarılmasının sektördeki beklentileri karşılamadığını söyleyen Saatçioğlu, “Bu karar daha erkenden duyurulsaydı, tatil planları daha önce yapılır, doluluklara da olumlu yansırdı” yorumunda bulundu.
Turizm sektörü şimdi 11 Nisan’da başlayacak Paskalya tatiline odaklandı. Avrupa pazarından gelecek misafirlerle birlikte Antalya’da yoğunluk yaşanması bekleniyor.
Saatçioğlu, “Paskalya döneminde doluluk oranı hemen hemen yüzde 100’e ulaşacaktır. Şimdiden oteller bu tarihe konsantre olmuş durumda” diye konuştu. Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran “Bayramda yurt dışı rezervasyonlarında yaklaşık yüzde 80 doluluk oldu. Vize almak zor olduğu için vizeli turlar erken doluyor. Vizesiz turlarımızda yer kalmadı. Balkanlar, Mısır gibi destinasyonlarda ise yüzde 75-80’lerdeyiz. Kapadokya, GAP, Van-Doğu Ekspresi gibi paketler de tercih edildi.” ifadelerini kullandı.
Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Teyfik Ölmez ise, “Bayramda Kapadokya’da yüzde 80 civarında bir doluluk yaşandı. Çoğunlukla iç pazar ilgisi oldu” dedi. Bayramda özellikle Orta Doğu ve Asya ülkelerinden gelen turistlerde ciddi artış yaşandı. Turizm şirketi temsilcisi Yunus Kaan Kırılman “Biz acenta olarak Orta Doğu pazarındayız ağırlıklı olarak. Ayrıca Pakistan ve Hindistan pazarımız da var. Pakistan’dan gelen turist sayısında ciddi artış var, Hindistan da yine aynı şekilde. Ayrıca Irak ve Ürdün gibi Arap ülkelerden de yoğun turist geliyor.” diye konuştu.
İstanbul’da bayramın önceki yıllardaki gibi sakin geçmesi bekleniyordu ancak şehirde ciddi bir kalabalık oluştu. Tahminlere göre bayram sürecinde İstanbul’u ziyaret eden turist sayısı 3 milyonu geçti.