TUBA CANPOLAT/GAZİANTEP
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, 36. kez kapılarını açan GAFSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’nda sektörün sorunlarına dikkat çekerek, 2025 yılında yaşanacak maliyet artışlarının üreticiyi tedirgin ettiğini belirtti. Ünverdi, firmaların kamu tarafından e-ticarete yönelik yapılacak vergi düzenlemesine yönelik kaygılar yaşadığını dile getirdi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Kunduracılar Odası, Sayacılar Odası, Gaziantep Ayakkabı Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (GASİD) ve Terlik Ayakkabı ve Yan Sanayiciler Derneği’nin (TAYSAN) desteği ile Akort Fuarcılık tarafından organize edilen 36. GAFSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı kapılarını açtı. Cuma gününe kadar devam edecek fuarda, yaklaşık 35 bin ziyaretçinin ağırlanması hedefleniyor.
“Stopaj oranı değişmezse, her satıştan yüzde 25 vergi alınacak”
Firmaların e-ticaret gibi online pazarlarda muhakkak olmaları gerektiğine vurgu yapan Adnan Ünverdi, “E-ticaret platformlarına üye olup online mağaza açan firmalarımız, artan maliyetler ve kamu tarafından 2025 yılında uygulanması planlanan yeni vergiler nedeniyle kaygılar yaşıyor. Firmalarımız, yaptıkları satışların karşılığı olan ödemlerin, üye oldukları e-ticaret platformları tarafından uzun sürelerde yapıldığını, komisyon oranlarının arttığını ve bankaların elektronik bankacılıktan aldığı oranların da çok yüksek olduğunu belirtiyor. Bu noktada, e-ticaret yapan firmalarımızın yüksek tutarlardaki kesintiler karşısında güçlük yaşadığı bu süreçte, devletimiz tarafından planlanan yeni e-ticaret vergi düzenlemesi hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur edecektir. Buna göre; e-ticarette stopaj vergisi ürün veya hizmet başı KDV hariç şahıs işletmeleri için yüzde 25, limited şirketi ve anonim şirketi için yüzde 15 stopaj oranı üzerinden kesilecektir. Uygulama yürürlüğe koyulmadan önce stopaj oranları değişmezse her birim satıştan işletme türüne göre yüzde 25 ile yüzde 15 oranında stopaj vergisi alınacak. Bu takdirde; firmalar stopaja ödediği vergi miktarını ürün fiyatına yansıtacak olup, bu da enfl asyon artışına sebep olacaktır. Konuya ilişkin olarak yaşanacak olumsuzluklar göz önünde bulundurularak düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
“Rekabet gerekçesiyle kaliteden ödün veremeyiz”
Adnan Ünverdi, fiyatta rekabet yerine marka ve katma değerli üretimlerle rekabet gücünün artırılması gerektiğine vurgu yaptığı konuşmasında, “Fiyatta rekabet edelim derken kaliteden ödün vermemeli, marka değerimizi de düşürmemeliyiz. Emeğini biz çekip, katma değerini başka ülkelere bırakmaya artık nokta koymak istiyoruz. Alın teri bizimse katma değer de bizim olmalı. Maliyet artışlarıyla boğuşan sektörümüz için eşit koşullarda üretim ve kayıt dışılığın önüne geçecek tedbirlerin alınması da sektörümüzün geleceği açısından hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Fuarda, 300 firma 1000 marka ile yer alıyor
36. GAFSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’nda ayakkabı üreticilerinin; erkek, kadın, çocuk, spor, iş emniyet ve askeri ayakkabı, terlik üreticilerinin, ayakkabı yan sanayi üreticilerinin taban, aksesuar, tekstil ve kimyevi maddeler, deri üreticilerinin büyükbaş, kösele, Eva, PVC ham madde üreticileri, makine ve yardımcı ürünleri, kimyasal yardımcı ürünler, poliüretan ham madde, suni deri imalatçıları, kurumlar, dergiler ve toptancıların ürünleri sergileniyor. Gaziantepli firmaların yanı sıra Adana, Bursa, Çankırı, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Samsun ve Antakya illerinden firmaların yer aldığı, Suriye, Irak, İran, Fas, Sudan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Filistin ve Uganda ve Hindistan’dan katılımcıların ağırlandığı fuarda 300 fi rma ve 1000 markası ile yer alıyor .