FİKRİ CİNOKUR / BURDUR
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) araştırma ekibi tarafından geliştirilen ve NASA tarafından da ‘Astronot’ yiyeceği olarak kabul edilen ‘MAKÜ Spirulina’ piyasaya çıkıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Akgül, Avrupa Komisyonu Horizon (Ufuk) programı kapsamında yer alan ‘’Innoecofood’’ adlı 6’sı Afrika’dan olmak üzere 10 ülkeyi kapsayan uluslararası paydaşlı proje fonunu kazandığını anımsattı.
Proje ile yetersiz beslenme ve gıda kıtlığına çözüm olmayı hedeflediklerini belirten Akgül, Burdur yöresinden sağlanan yosun hücrelerinden alınan örneklerle ‘takviye edici’ gıda kategorisinde tamamen yerli ve milli tablet ürettiklerini söyledi.
Merka tescil belgesi alındı
Akgül, MAKÜ araştırma ekibi tarafından geliştirilen ‘MAKÜ Spirulina’ adı verilen takviye edici gıda olan tablet ürün ‘MAKÜ Spirulina’ markası ile Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Marka Tescil Belgesi aldığını bildirdi.
Çin ve bazı ülkelerde ‘Takviye Edici Gıda’ kategorisinde üretilen bu ürünü Türkiye’de de MAKÜ tarafından gerçekleştirildiğini belirten Akgül, “Üniversitemizin bilimsel araştırmalarını ekonomik değere dönüştürme hedefiyle attığı bu adım, yenilikçi projeler geliştirme vizyonunu bir kez daha tescillemiş oluyor. Üniversitemiz adıyla bir ürünü daha ticarileştirmenin ve ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.
“Süper gıda olarak tanımlandı”
Spirulina’daki proteinin, tam protein olarak kabul edildiğine dikkat çeken Doç. Akgül, şunları kaydetti: “Bu ürünümüz tüm temel amino asit çeşitlerini içerir. Protein kalitesini belirleyen amino asit skoru ve protein sindirilebilirliği düzeltilmiş amino asit skoru değerleri oldukça yüksektir. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Spirulina’yı yüzyılın yiyeceği olarak, süper gıda olarak tanımlamıştır. Biftekten 3 kat daha fazla protein içeren, enerji veren ve besleyici bir mikroalgdir. Omega-3 ve demir bakımından zengin, 40'tan fazla vitamin ve mineral içermektedir. Bu yönüyle çocuklar için, 4 yaştan büyük tüm çocuklara ve tüm yetişkinlere, yaşlılık dönemindeki bireylere önerilmektedir. Antikanser aktivitesi olduğu bilinmektedir. Özellikle antioksidan aktivitesi olduğu bilinmektedir. Spirulina’daki phycocyanin, beta-karoten ve tokoferoller gibi antioksidanlar oksidatif stresle mücadelede etkilidir.”
“2025 yılı Ocak ayı içinde iç pazara sunacağız”
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, enerji, odaklanma ve özellikle sporcular için fitnes performansını artırmak için mükemmel bir ürün olduğunu söyleyen Akgül, “Çabuk sindirildiği için hızlı bir besin kaynağıdır. Tablet formda satışa sunmayı düşündüğümüz bir üründür. İnsan kullanımına gayet uygun. Dünya Sağlık Örgütü yaklaşık günde 1-2 gr kuru biyokütleyi almayı tavsiye ediyor. Yine NASA, astronot yiyeceği olarak tanımlamıştır. Çünkü astronotların uzaydaki temel besin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde kıymetli bir protein kaynağıdır.” şeklinde konuştu.
Tamamen ülke kaynakları ile üretilen MAKÜ Spirulina’nın yüzde 100 yerli ve milli bir ürün olduğunu belirten Akgül, “2025 yılı Ocak ayı içinde iç piyasa kullanımına sunacağız. Ayda şimdilik 100 kutu kadar üretmeyi hedefledik. Avrupa’daki muadilleri 30-35 Euro’dan satılmaktadır’’ dedi.
Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık MYO öğretim üyesi Doç. Dr. Rıza Akgül de “Kültür optimizasyon çalışmalarını tamamladığımız Magnezyum, Çinko ve Selenyum bakımından zenginleştirilmiş Spirulina ürünlerimizi de yakın zamanda ticarileştirip tüketici ile buluşturacağız” diye konuştu.