FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Döviz kuru ve artan maliyet nedeniyle rekabette zorlanan sebze ve meyve ihracatçısı, maliyetleri düşük olan ülkelere kaçıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, üretici ve ihracatçı maliyetlerinin artarak devam ettiğini, döviz kurlarında ise bir gelişme olmadığını ve baskılanmanın devam ettiğini söyledi.
Domates ihracatının dip yaptığına dikkat çeken Ekinci, “Çiftçi girdi maliyetlerinin artması ve döviz kurlarının baskılanması sonucu ihracatçıların ve üreticilerimiz rekabette zorlanıyor. Satış yapamıyor. Bu nedenle nisan ayı ve ilkbahardan itibaren sebze sektöründe bir kaos bekliyorum. İhracata üretim yapan bölgemizde sektör dip yaptı. Çiftçilere (fazla borçlanmayın) çağırısında bulunuyorum. Çünkü girdi maliyetlerimiz çok yükseldi, mal satamıyoruz. Bu günlerimiz güzel günler. Çiftçi ve ihracatçı satamayınca durağanlık olacak. Çiftçi zarar edecek. Çiftçilere bu durumları görerek hareket etmelerini anlatıyoruz. Bugüne kadar her şey tozpembe idi. Yurt dışına mal satılmayınca ne olacak, ürün çiftçinin elinde kalacak.” dedi.
Tekstil, mobilya ve başka sektörlerin yanında sebze ve meyve ihracatçılarının da yurt dışına kaçtığını belirten Ekinci, şunları kaydetti: “Kur yürümüyor, maliyetler artıyor. Çiftçi ve ihracatçı satamıyor. Türkiye’nin rakibi ülkelerde başta işçilik ve enerji olmak üzere maliyetler düşük. Sebze ihracatçısı İran’a, narenciye ve meyve ihracatçısı da Mısır’a veya benzer ülkelere kaçıyor. Rusya’nın kendi üretimi artıyor. Mısır’da narenciye ve meyve bahçeleri analizli. Analizlerde sıkıntı yaşanmıyor. Avrupa’ya kısa yoldan gönderebiliyor.” Tarım sektöründe başta fideci olmak üzere gübre ve zirai ilaç üreticileri ile bayilerinin sıkı denetim altına alınmasını isteyen Ekinci, bu sektörlerin sıkı denetim altına alınmaması halinde fiyatlardaki yükselin önüne geçilemeyeceğini vurguladı.
Üretimin başkenti Antalya’da 20 karantina memuru var
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe de, çiftçi maliyetlerinin arttığını belirterek, geçen aylarda kazanan üreticinin artık kazanamadığını söyledi. Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle fiyatların da arttığını vurgulayan Kökçe, ihracata yönelik üretim yapan Kumluca’da karantina memuru sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti.
Antalya il sınırları ve üretim bölgelerinin çok geniş bir alanı kapsadığını, ihracata yönelik üretim yapan Alanya, Gazipaşa, Manavgat, Serik, Aksu, Kepez, Kumluca, Demre ve Kaş ilçelerde toplam 20 karantina memuru bulunduğunu anlatan Kökçe, Bakanlığın Antalya teşkilatında araç sıkıntısı yaşandığını da bildirdi. Kökçe devamında şunları kaydetti: “Antalya ilinde 20 karantina memuru var. Bunlar da ilçelere ticari taksilerle geliyor ve her tır için 500 TL ücret alınıyor. Karantina memuru geldiğinde bir palet bile eksikse çıkış vizesi vermediği için birkaç gün bekleyen süreler oluyor. Ön analiz bin lira iken bugün 4 bin TL satışa yansıdığı için çiftçi ve tüccara yansıyor. Kumluca’dan yıllık 16 bin TIR ürün ihracata gidiyor. Karantina ve analiz ücreti çok yüksek olduğundan bu ücretlerinde üreticilerimize yansıtılmasından dolayı ilçemize araç tahsis edilerek karantina memuru atanmasını istiyoruz.”