MURAT AKYÜZ
TAKIM TEZGAHLARI SANAYİCİ
VE İŞ İNSANLARI DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU BAŞKANI
İmalat sanayisinin temel üretim araçları olan takım tezgahları, “ana yatırım malı” olarak kabul gören yüksek teknolojili üretim makineleridir. Takım tezgahları sektörü, sadece CNC’leri değil onun tamamlayıcı ekipmanları olan kesici-tutucu takımlar, kalite kontrol ekipmanları, endüstriyel yazılımlar, robotlu otomasyon sistemleri gibi çok geniş bir alanı kapsar. Otomotiv, beyaz eşya, savunma-havacılık, medikal, makine ve kalıpçılık gibi kritik sektörler başta olmak üzere, imalat sanayinin tüm sektörlerinde katma değeri yüksek teknolojilerin üretilmesi için takım tezgahları ve tamamlayıcı ekipmanlar olmazsa olmazdır. Takım tezgahları ve tamamlayıcı ekipmanlarının imalatı, ihracatı, teknoloji transferi ve satış sonrası hizmetleri alanında faaliyet gösteren sanayici ve iş insanlarını buluşturan TİAD; sektörün mesleki ilkelerini oluşturarak bunların uygulanmasını sağlamak, üyelerini yurt içi ve yurt dışında ilgili platformlarda en iyi şekilde temsil etmek amacıyla kurulmuş bir meslek örgütüdür. Türkiye’deki takım tezgahı talebinin yüzde 80’inden fazlası, üyelerimizce karşılanıyor. TİAD, 2000 yılından bu yana merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Takım Tezgahları, Takım ve Teknolojileri Ticari Birliği (CELIMO) yönetim kurulu üyeliği devam ediyor.
Sektörün hizmet ihracatı giderek artıyor
Üyelerimizin faaliyetleri son dönemde, ülkemizin sanayi ihracatında üstlendiği teknolojik misyon olan hizmet ihracatına da evrildi. Hizmet ve teknoloji ihracatı, Tİ- AD üyesi firmaların birçoğunun satış sonrası faaliyetlerinin yüzde 20’sini oluşturuyor. Satış sonrası teknik destek hizmeti sağlayan üye firmalar, başta çevre ülkeler olmak üzere Avrupa, Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerine teknolojik hizmet ve talaşlı imalatta uygulama, proses süresi kısaltma ve takım tezgahlarının kullanım verimini artırmaya yönelik know-how ihracatı yapıyor.
Yatırımcılar gaza bastı
Katma değeri yüksek teknolojiler üretmek için kritik ve stratejik öneme sahip olan sektörümüz, bilhassa küresel arenada markalaşmak ve rekabetçiliğini sürdürmek isteyen sanayi kuruluşları için hedeflere ulaşmada köprü vazifesi görüyor. Son 5 yılda, ulusal sermaye ile üretime başlayanların yanı sıra ülkemizi bir yatırım üssü haline getirmek üzere yabancı markaları Türkiye’de üretmeye ikna eden ve yatırım yapılmasını sağlayan dernek üyelerimizin de sayısı arttı.
Takım tezgahları, 80 milyar dolarlık ihracatın destekçisi olacak
Takım tezgahlarının yurt içi satışı 2022 yılında %12,5 büyüyerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. 2023 yılının 9 ayında bu rekor bir kez daha kırıldı ve takım tezgahlarının yurt içi satışı %2,7 büyüdü ve 1,55 milyar dolara ulaştı. 2022 yılıyla bu yılın ilk 9 aylık verilerini kıyasladığımızda; üretimde %8,3, ihracatta %11,9, ithalatta ise %24,7 artış gerçekleştiğini görüyoruz. Takım tezgahları ve tamamlayıcı ekipmanlarını kullanarak imalat yapan ve Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumda olan otomotiv, beyaz eşya, makine, savunma-havacılık, gemi inşa sektörlerinin 2023 yılı genelinde 80 milyar dolar değerinde ihracat yapacağı ve bu ihracat değeri içerisinde takım tezgahlarının kullanımının yaratacağı değerin 27 milyar dolar olması beklenmektedir. Tahminlerin gerçekleşmesi durumunda, takım tezgahlarının kullanımının ihracat üzerindeki çarpan etkisi 13 kat olarak gerçekleşecek.