EVRİM KÜÇÜK
Suudi Arabistan, petrol üretimine olan bağımlılığı azaltma ve ekonomisini çeşitlendirme planının bir parçası olarak madencilik sektörünün GSYİH katkısını 2035 yılına kadar 17 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu kapsamda madencilik yatırımlarına yenilerini ekledi. 2.5 trilyon dolarlık madenin üzerinde oturduğu tahmin edilen Suudi Arabistan, 9 milyar doların üzerinde metal anlaşmasını onayladı. Aralarında Hindistan’ın Vedanta ve Çin’in Zijin Grubu’nun da bulunduğu şirketlerle metal ve madencilik alanında değeri 35 milyar riyalden fazla olan dokuz yatırım anlaşmasına onay verildi. Ülkenin hedefi ‘Vizyon 2030’ kapsamında sektörde 100 milyar dolarlık yatırıma ulaşmak.
Hintli şirket bakır üretecek
Vedanta’nın Ras AlKhair’de 7.5 milyar riyal sermaye harcamasıyla bakır tesisleri inşa edeceği, bunların arasında yıllık 400 bin ton kapasiteli bir izabe tesisi ve rafineri ile 300 bin ton kapasiteli bir bakır çubuk tesisinin de yer alacağı belirtildi. Sunuma göre proje, bakır üretiminde yurt içinde kendi kendine yeterliliği sağlayacak ve ekonomik büyümeye yaklaşık 70 milyar riyal katkı sağlayacak.
Çin’den çinko, lityum ve bakır yatırımı
Çinli Zijin de ilk aşamada yılda 100 bin ton çinko külçesi ve 200 bin ton sülfürik asit kapasitesine sahip bir çinko izabe tesisi inşa etmeye odaklanarak 5 milyar ila 6 milyar riyal yatırım yapacak. İkinci aşamada, 60 bin ton batarya kalitesinde lityum karbonat üretecek bir lityum karbonat çıkarma tesisinin inşası yapılacak ve son aşamada 200 bin ton bakır katot ve yaklaşık 50 bin ton elektrolitik bakır folyo üretimi sağlayacak bir bakır rafinerisi inşa edilecek.
Platin grubu için izabe tesisi inşası
Avustralyalı Hastings Technology Metals, toplam 5,6 milyar ila 7,2 milyar riyal yatırımla nadir toprak elementleri için çeşitli aşamalarda işleme tesisleri inşa edecek. Vancouver merkezli Platinum Group Metals, yerel firma Ajlan & Bros Mining ile 1,9 milyar riyal değerinde bir platin grubu metal izabe tesisi ve baz metal rafinerisi inşa etmek için çalışmalar yürütüyor.
Lojistik açıdan avantajlı ‘su kıtlığı’ ise sorun
Suudi Arabistan’daki madencilik sektörü çok çeşitli fırsatlar sunuyor. Büyük çaptaki mineral rezervi oldukça cezbedici. Avantajlı konumu nedeniyle Suudi Arabistan, rekabet avantajına sahip. Zira Avrupa, Asya ve Afrika’daki önemli pazarlara erişebilecek konumda. Hükümetin şeffaf düzenlemeler ve teşvikler uygulayarak elverişli bir yatırım ortamı oluşturmaya olan bağlılığı, diğer ülkelerden yatırımcıları çekiyor ve büyümeyi destekliyor. Diğer taraftan. çöl bölgelerindeki su kıtlığı önemli bir zorluk teşkil ediyor, çünkü sınırlı su kaynakları madencilik operasyonlarını karmaşıklaştırıyor ve maliyetleri artırıyor. Bu sorunları ele almak için Suudi Arabistan’ın, özellikle madencilik faaliyetleri için tasarlanmış tuzdan arındırma ve su ger dönüşümü gibi yenilikçi su yönetimi çözümlerini keşfetmesi gerekiyor.
Madencilik, Krallık ekonomisinin üçüncü önemli ayağı olarak nitelendiriliyor..
Jeolojik çeşitliliği, yaklaşık 35 trilyon ABD Doları değerindeki doğal kaynak rezervlerinde ülkeyi küresel olarak ilk on ülke arasında üçüncü sıraya yerleştiriyor. Ayrıca ülke 48 tür mineral kaynağa sahip. Krallığın mineral kaynaklarının değerinin yaklaşık 2.5 trilyon dolar olduğunu gösteriyor. Bunların başında olarak altın. gümüş, bakır, kalay, tungsten, nikel, krom, çinko, kurşun, fosfatlar, demir cevheri, boksit, kobalt, lityum, grafit, potasyum cevheri, sofra tuzu geliyor.