BARIŞ SEDEF
Yozgat’ın Yerköy ilçesinde jeotermal kaynaklı seracılığı güçlendirecek önemli bir proje hayata geçiriliyor. Yozgat Yerköy Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayıyla resmen kuruldu. Türkiye’nin 44’üncü tarıma dayalı ihtisas OSB’si olan Yozgat Yerköy Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi, bin 125 dönümlük alanda kurulacak.
"Türkiye’de en hızlı kurulan OSB’ler arasında yer aldık"
Yerköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Coşkun Kahraman, üç tane jeotermal sıcak su kuyularının bulunduğunu belirterek, “Bunlardan iki tanesi artezyen. Soğuk su kaynaklarımız da yeterli düzeyde. Bölgede belediyemize ait yaklaşık 10 adet kuyu var, bunların belediye başkanımız sayesinde OSB’mize devri gerçekleştirildi. GES ve iklim koşulları anlamında da bölgemizin şartları oldukça iyi” ifadelerini kullandı.
Kuruluş işlemlerinin 1 yıl 3 ay olduğunu kaydeden Coşkun Kahraman, Türkiye’de en hızlı kurulumu gerçekleşen OSB’ler arasında yer aldıklarını vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 6 milyar TL’lik altyapı yatırımı aldıklarını kaydeden Kahraman, üst yapı ve tesis yatırımlarıyla birlikte bölgenin tarım alanındaki cazibesinin artacağını kaydetti. Yaptıkları fizibilite çalışmalarında Antalya’da domateste dekar başına 33 ila 35 ton arasında ürün alındığını belirten Kahraman, “Bu oranının bizim bölgemizde ise yapmış olduğumuz fizibilite çalışmalarında 55-60 ton arasında yer aldığını gördük” bilgisini verdi.
İstihdamın yüzde 75’inin kadınlardan oluşacak
Henüz ilana çıkmadıklarını ancak yapılan ön talepte mevcut kapasitenin 4 katı kadar müracaat aldıklarını belirten Coşkun Kahraman, “Şu anda 40’a yakın parselimiz var. Birinci etap çalışmalarımızın tamamlanması ve tesislerin devreye girmesiyle birlikte gelen yeni taleplere bağlı olarak ilave kapasite artış planlamalarımız da hazır. Bölgemiz buna çok elverişli” dedi. İç ve Doğu Anadolu bölgelerine sebze ve meyvelerin Karadeniz veya Akdeniz üzerinden geldiğini belirten ve iç bölgelerde yaşayan kişilerin sebze ve meyveye lojistik maliyetlerden dolayı pahalı bir şekilde ulaştığına vurgu yapan Coşkun, “Bölgemizde tesislerin tamamlanmasıyla sebze-meyve konusunda İç ve Doğu Anadolu bölgelerimiz açısından ciddi bir maliyet avantajı sağlayacağız. Hedefimiz yılda 30 bin ton üretim yapmak” diye konuştu. Kahraman, OSB’de ilk etapta bin 500 kişinin istihdam edileceğini ve bu sayının yüzde 75’inin kadınlardan oluşacağına işaret etti.
Seracılığın Yozgat genelinde yaygınlaşması hedefleniyor
OSB’de yer alan firma profillerinden de bahseden Coşkun Kahraman, “Türkiye’nin birçok noktasından OSB’mize talepler aldık. Özellikle birçok holding ve sera üzerine üretim yapan firmalar, bölgemizden yer almak için bizlerle temas halinde” dedi. OSB’nin bölge halkı özelinde tarımda bazı alışkanlıkları da değiştireceğini kaydeden Kahraman, “Sera kültürünün Yozgat genelindeki çiftçilerde de yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Katma değeri yüksek ürünlerin ekimini daha fazla yaygınlaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.