HİLAL SÖNMEZ/KAYSERİ
Yahyalı önceki dönem İlçe Tarım Müdürü ve Ziraat Mühendisi Serdar Alıcı, ağaçta yetişen tüm meyve türlerinde hasar olduğunu belirterek, ilçe için büyük öneme sahip olan elma ile ilgili de özel açıklamalarda bulundu. Büyük elma ihracatçılarının da bölgeden alım yaptığını belirten Alıcı, “İlçede 2 bin 500 civarı üretici var bunun minimum bin 500’ü elma üreticisi. Aileleri ve diğer paydaşları kattığımız zaman yaşanan afetin etki alanının genişliği ortaya çıkıyor. Bu yıl 200 bin ton elma üretimi hedefliyorduk ve bunun 35 bin ondan fazlasının da ihraç edilmesini hedefliyorduk. Şu anda elma ağaçlarındaki hasar yüzde 95’ler civarında” dedi.
Üreticilerin kendi don koruma sistemleriyle afetle baş etmeye çalıştığını ancak sıcaklığın eksi 11 ila 20 arasında seyretmesi nedeniyle sistemlerin de yetersiz kaldığını belirten Alıcı, “Bu durum çiftçiyi etkiledi ama kimse farkında değil, toplumun tamamını uzun vadede çok ciddi etkileyecek. Konunun hem ekonomik hem de psikolojik tarafının ayrı ayrı ele alınması gerekiyor. Meyve üreticileri şu anda 6 Şubat depremlerinde hissedilen psikolojik durumu yaşıyor. Bu süreçte yanımızda olan yöneticilere teşekkür ederiz” diye konuştu.
Bu yıl meyve üretiminin tekrarı olmasa dahi, üreticilerin bahçelerini ve ağaçlarını yaşatmak ve korumak zorunda olduğunun da altını çizen Alıcı, “Bahçeye kilit vurup kapatamazsınız. Ancak üretici bu yıl para kazanamayacağına göre, ekonomik taraftan desteklenmesi gerekir. Afet bölgesi ilan edilmesi suistimale açık olacağı için, burada devletimizden beklentimiz üreticinin kredi borçlarını ötelemesi ve bahçelerini koruyabilmeleri ve faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için faizsiz kredi imkânı sunmasıdır” ifadelerini kullandı. Alıcı ayrıca, Tarsim poliçelerinin daha kapsayıcı olması gerektiğini ve dondan daha az etkilenebilmek için yeni çeşitlerin geliştirilmesi konusunda da akademik ve teknik anlamda ivedilikle çalışmalar başlatılması gerektiğini söyledi.