Mehmet Nabi BATUK
Şanlıurfa’daki inşaat sektöründe son 3 yılda yaşanan yüksek maliyet artışları nedeniyle fiyatları tutturmakta zorlanan firmaların kamu yatırımlarına yönelik ilgisi azalırken, yeni konut projelerine yönelim sürüyor. Ancak bankalardaki yüksek finansman maliyetleri nedeniyle konut satışlarının azalması bu alana yönelen firmaların da önünü kesti. Hazırlanan konut projeleri uygun yatırım ortamı oluşana kadar bir bir rafa kaldırılıyor.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Meclis Başkanı Serhat Karadağ, inşaat firmalarının maliyetlerdeki yukarı yönlü oynaklık nedeniyle ciddi sermaye kaybı yaşadıklarını söyledi. Kamu yatırımlarında pek çok firmanın zarar etmesine rağmen yapılan anlaşma uyarınca yükümlülüklerini sürdürmeye çalıştığını bu durumunda firmaları iflasa sürüklediğini ifade eden Karadağ, “Kamu projelerine giren firma sayısı artık bir elin parmakları kadar. Devam eden projelerde maliyetlerdeki artışa karşılık yapılan iş artışı talepleri de en son 2 yıl önce yaklaşık yüzde 80’lik enflasyon oranları baz alınarak yapıldı. Bugün mevcut oranlar ile piyasadaki oranlar arasında dağlar kadar fark var. Önümüzdeki süreçte sektörde iflas eden firma sayısında ciddi bir artış öngörüyoruz. Çünkü firmalarımız bir yandan ülke enflasyonuna maruz kalırken bir yandan da deprem enflasyonu ile mücadele ediyor. Projelerin sürdürülebilir şekilde devam edebilmesi için gerçek piyasa verileri baz alınarak yaptırılan işlerde yeni fiyat revizelerinin yapılması şarttır” dedi.
“Yeni konut üretimi yavaşladı”
Yüksek maliyetler nedeniyle Urfa’daki yeni konut projelerinde de yavaşlama yaşandığını ifade eden Serhat Karadağ, “Kent olarak Türkiye’nin en genç ve en hızlı büyüyen nüfusuna sahip şehirlerinden biriyiz. Her yıl küçük bir ülke nüfusu kadar çoğalıyoruz. Haliyle yeni konut ihtiyacı da artıyor. 6 şubatta yaşadığımız depremde maalesef şehrimizde 2000’ni aşkın konutumuzu kaybettik. Urfa’da sektörün yeni konut taleplerine yetişebilmesi için her yıl en az 10 bin adet konut üretmesi lazım. Bu ortam oluşmazsa Urfa’daki gayrimenkul piyasasındaki denge sağlanamaz. 1+1 daireleri şuanda 3 milyon TL’ye satan firmalar var. Çünkü yüksek ihtiyaç olmasına rağmen elde daire yok. Konut satışları azalınca pek çok firma yatırımlarını yavaşlatıyor veya durduruyor. Vatandaşın ev alma hayalleri belirsiz bir geleceğe kaldı. Bunun önüne geçmek için konut satışlarını artıracak yeni teşvik, vergi indirimi ve düşük faiz programları devreye alınmalı. Tevkifat uygulamasını inşaat sektörüyle bağlantılı tüm sektörlere açılması gerekiyor. En önemlisi de konut kredilerinin önünü açılmasıdır” diye konuştu.