Mehmet Nabi BATUK
Sektörde transformatör uzmanı olarak bilinen Mithat Yıldız, Urfalı transformatör üreticilerin son yıllarda ciddi atılımlar yaptığını kaydederek; kalite kontrol, güçlü Ar-Ge ve akreditasyon ile firmaların rahatlıkla yüksek katma değerli Avrupa pazarında büyüyebileceğini kaydetti.
1994 yılından beri Kocaeli, Balıkesir, Ankara ve Şanlıurfa’da konuşlu transformatör fabrikalarında çeşitli yönetim kademelerinde çalışan, emekli olduktan sonra sektörün sürdürülebilir büyüme ve kurumsallaşma atılımlarına yönelik faaliyetlerine bireysel olarak devam eden Elektrik Elektronik Mühendisi Mithat Yıldız, Türkiye’nin özellikle dağıtım ve orta güç transformatörlerinde küresel oyuncularından biri olduğuna dikkat çekti. Sektörde transformatör uzmanı olarak da bilinen Yıldız, Şanlıurfa’daki kümelenme girişimlerinin sektörün büyümesine önemli katkı sağladığını, firmaların önümüzdeki süreçte daha katma değerli projelere ve pazarlara yönelmesi gerektiğini söyledi.
Yıldız, “Firmalarımız eğer sektörde kalıcı olmak istiyorlarsa yönünü mutlaka orta güç trafolarına ve Avrupa pazarına dönmeli. Ancak bazı firmalar fiyat avantajı için düşük kaliteli ham maddeye yöneldiği için trafo kalitemiz ve marka algımız geriliyor. Oluşan haksız rekabet ortamında kötünün yanında iyi de yanıyor. Sürdürülebilir büyüme için kümelenme modeli içerisinde yeni transformatör tesisi açılışı işlemlerinin zorlaştırılması ve mevcut firmaların da kaliteyi artıracak projelere yönelmesi teşvik edilmeli” dedi.
Transformatörcülerin en yüksek katma değeri Avrupa pazarında sağlayabileceğine dikkat çeken Mithat Yıldız, “Avrupalı tedarikçiler, üretim süreci izlenebilir, dijital sistemlerle uyumlu ve yüksek kaliteli malzemeden yapılmış trafolar bekliyor. Bu pazarda güçlenmek için ilk etapta mevcut ürünlerimizi mutlaka uluslararası kabul gören Hollandalı KEMA Test Laboratuvarı’ndan geçirmeli ve sertifikalandırmalıyız. Çünkü sektördeki küresel tedarikçiler sadece Kema Laboratuvarı’ndaki testleri dikkate alıyor. Avrupalı tedarikçilerin 2’nci kırmızı çizgisi ise firmanın şuan kullanımda olan referans trafolarının olup olmadığıdır. Eğer bu 2 odağa dikkat edersek ürünlerimizi Avrupa’ya çok rahat bir şekilde ihraç edebilir, sağladığımız katma değeri daha da artırabiliriz” diye konuştu.