MEHMET NABİ BATUK / ŞANLIURFA
Döhler Genel Müdürü Can Aydemir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki nar üretimini endüstriyel tesisle buluşturup daha katma değerli ürünler üretebilmek amacıyla 6’ncı fabrikalarını Şanlıurfa’ya Raz Gıda iş birliğinde inşa ettiklerini söyledi.
Gıda, içecek ve beslenme sektörü için teknoloji tabanlı doğal içerik maddeleri, malzeme sistemleri ve entegre çözümler üreten Döhler Grup, yatırımlarını ve sektöre yön veren Ar-Ge projelerini sürdürüyor. Dünyadaki 53’üncü Türkiye’deki 6’ncı fabrikasını Şanlıurfa’da inşa eden firma, ayrıca 3 yıllık bir Ar-Ge sürecinin ardından Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu çay ekstraktını üretmeyi başararak ithalatı geriletiyor.
Sürdürdükleri yatırımları ve yeni hedeflerini EKONOMİ gazetesine anlatan Can Aydemir, Türkiye’nin yıllık 20 milyon tonluk meyve üretiminin 2 milyon tonunun meyve suyu sektöründe kullanıldığını, bu miktar içerisinde 500 bin tonu tek başlarına kendilerinin işlediğini kaydetti.
2024 yılında 300 milyon dolar ihracat hacmi yakalayacaklarını söyleyen Aydemir, “Türkiye, özellikle 40 farklı meyve üretimiyle küresel meyve sektöründe önemli bir noktada yer alıyor. Bu üretimin yıllık olarak ülke ekonomisine katkısı 2023 yılında 12 milyar TL. Bu üretim potansiyelini yüksek katma değere dönüştürmek için 5 fabrikada aralıksız çalışıyoruz. Yeni fabrika yatırımlarını planlarken meyve yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı noktaları seçiyoruz. Son olarak Şanlıurfa’da 6’ncı fabrikamızın inşası devam ediyor. Küresel arenadaki rakiplerimizin gerisinde kalmamak için teknoloji yatırımları ve Ar-Ge projelerinden geri kalmıyoruz. Şanlıurfa’da fabrikamızda makine ve otomasyon altyapısı ile diğer fabrikalarımızdan geri kalmayacak. Yeni fabrikamızı yüksek kalite ürünler üretecek tam otomasyon sistemleri ve makinelerle donatacağız” diye konuştu.
“Çay ekstraktı üreterek ithalatı geriletiyoruz”
Küresel piyasalardaki en önemli rekabet güçlerinin, sahip oldukları Ar-Ge kapasiteleri olduğuna dikkat çeken Can Aydemir, Karaman’da inşa ettikleri 2 bin metrekarelik kapalı alana sahip Ar-Ge merkezlerinde Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak vizyoner projeler geliştirdiklerini söyledi.
Ar-Ge merkezlerinde meyve suyu fabrikalarında olan hatların pilot uygulamalarının olduğunu ifade eden Aydemir, “Burada ürün proseslerini standartlaştırıp, kayıt altına aldıktan sonra üretime geçiyoruz. Merkezimizde her biri farklı alanlarda uzman olan 45’e yakın öğretim üyesi ve araştırmacı çalışıyor. Burada sadece firmamız için değil Türkiye için önemli Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Örneğin soğuk çayın temel hammaddesi olmasına karşın Türkiye’nin tamamen dışa bağımlı olduğu çay ekstraktını, 3 yıllık bir Ar-Ge sürecinin ardından ülkemizde üretmeyi başardık. Bu sayede bu alandaki ithalatı geriletirken, yurtdışına da hem çay tozu hem de ekstraktı ihraç ediyoruz” diye konuştu.