HASAN COŞKUN /SAKARYA
Sakarya’nın ikinci eknokentinin 2026’nın ikinci yarısına kadar hizmete girmesi planlanıyor. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) öncülüğünde Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Arifiye Belediyesi, Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas OSB, Sakarya Ticaret Borsası ile Sakarya birinci ve ikinci organize sanayi bölgelerinin içinde olduğu geniş katılımlı ortaklık yapısı ile hizmet verecek olan Nehir Teknokent'te üretim ve prototip atölyeleri de olacak.
Teknokent projesi hakkında bilgiler veren Nehir Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Boru, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile SUBÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilen eski Toyota Diş Hastanesi’nin bulunduğu bölgede konuşlanacak Nehir Teknokent inşaatının 2026’nın mayıs veya haziran ayına kadar tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.
110 firma
Barış Boru, 2022 yılında resmi gazetede yayınlanarak kuruluşu resmiyet kazanan Nehir Teknokent için 2025 yılında yapılan 50 milyon liralık bütçe tahsisi ile Sakarya eski Diş Hastanesi’nin alanında inşaat çalışmalarına başlandığını söyledi.
Nehir Teknokent’in 7 bin metrekare alanda inşa edileceğini ifade eden Barış Boru şu bilgileri verdi: “Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin yüzde 57 hissesine sahip olduğu Sakarya’nın ikinci Teknokent’inin inşa edileceği arsa üzerindeki mevcut binaların yıkımına başlandı. 2026’nın mayıs veya haziran ayında Nehir Teknokent’i hizmete açma hedefindeyiz. 3 katlı ve 7 bin 300 metrekare kapalı alan olacak. Alt katı daha çok üretim ve prototip çalışmalarına yönelik olarak bir atölye mantığında kullanabileceğimiz yapıda olacak. Türkiye’deki diğer Teknokentlerden biraz farklı bir yapıda olacak. Binanın ortasındaki üstü kapalı bir alanı fuaye ve sergi alanı gibi düşünüyoruz. En küçüğü 25 metrekare olmak üzere 94 ofis ve 14 tane de üretime yönelik atölye olacak. 110 firmaya hizmet vereceğiz.”
Öncelikli sektörler
Barış Boru, Nehir Teknokent’i diğer teknokentlerden öne çıkaran özelliklerle ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: “Konum olarak çok iyi bir lokasyondayız. 1. OSB ve Totoya fabrikasının çok yakınında, diğer OSB’lere ulaşımı kolay, otoyola yakın.
Türkiye’nin ana ulaşım alterinin çok üstünde bir pozisyonumuz var. Üniversite kampüs alanının dışında ve sanayinin içindeyiz. Nehir Teknokent olarak bölgemizde yoğunlaşan sektörlere yönelik öncelikli sektörleri Otonom ve alternatif enerjili araçlar, Endüstriyel uygulamaya yönelik yapay zeka, Mekatronik / makine imalatı, Tarım teknolojileri, Sağlık teknolojisi, Savunma sanayi ve Yenilenebilir enerji olarak belirledik. Nehir Teknokent binasında öncelikli alanlara uygun olacak üretim ve prototip atölyelerini kapsayan bir proje oluşturuldu. Şimdiden Nehir Teknokent’e birçok ön başvuru gelmekte olup faaliyete girmesinin ardından kısa bir sürede tüm alanlarının Ar-Ge kuruluşlarınca kullanılacağını öngörüyoruz.”