Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, kentin tarihi, kültürel, turistik ve ekonomik değerleri ile güçlü ve rekabetçi bir şehir olarak ön plana çıktığını belirtti.
Aktaş'ın değerlendirmeleri şöyle:
"Tarihsel gelişim sürecinde ticaretin ve sanayinin hep önemli merkezlerinden biri olan Kocaeli, özellikle cumhuriyetten sonra ekonomik yapılanmanın bu bölgeden başlaması ile birlikte sanayi üretiminin lokomotifi haline gelmiştir.
Kocaeli, ülkemizin en önemli ve kalabalık şehirleri olan Ankara, İstanbul ve Bursa arasında, bu üç şehre de ulaşım açısından avantaj sağlayan oldukça önemli bir konumda yer almaktadır. Bu elverişli lokasyon kente gerek turizm gerekse sanayi ve ticaret gibi kalkınma sahalarında stratejik bir avantaj sağlamaktadır.
Coğrafi yönden önemli ulaşım ve yatırım avantajlarına sahip olan Kocaeli, karayolu ve demiryolu ulaşım ağıyla Avrupa’yı Asya’ya bağlayan önemli bir kavşak noktasıdır. İl zengin yer altı ve yerüstü su olanaklarına sahip olup aynı zamanda enerji nakil hatları üzerindedir. Merkezi konumu nedeniyle kalifiye işgücü sıkıntısı bulunmamaktadır. Kocaeli’de sanayi özellikle otomotiv, kimya, metal gıda, tekstil, ve makine imalatı sektörleri üzerine yoğunlaşmıştır. Kocaeli imalat sanayi içerisinde kimya sanayisi, Türkiye imalat sanayi içerisinde %27’lik payı ile ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük firması olan TÜPRAŞ Petrol Rafineri tesisleri de ilimizde yer almaktadır. Ayrıca konumu ve lojistik üstünlüğü nedeniyle Kocaeli, Otomotiv sanayinde faaliyet gösteren firmaların tercih ettiği bir bölge olmuştur. Bölgeye yapılan yatırımlar beraberine yan sanayinin ve diğer sektörlerin de gelişimine katkıda bulunmuştur.
200’ün üzerinde otomotiv yan sanayi kuruluşu
Ana sanayi ve yan sanayisiyle otomotiv sektörü, ilimizin ihtiyaçta amiral gemisi konumundadır. Kocaeli’de otomotiv ana sanayisinde faaliyet göstermekte olan Ford, Hyundai ve Anadolu Isuzu firmalarının yanı sıra 200’ün üzerinde otomotiv yan sanayi kuruluşu bulunmaktadır. İlimizin dış ticaret verilerine baktığımızda artan bir ivme söz konusu olup, Kocaeli gümrüklerinden alınan verilere göre 2024 yılında 41 milyar 399 milyon dolar ihracat, 77 milyar 96 milyon dolar ithalat gerçekleştirilmiştir.
Organize sanayi bölgesinin altyapılarının tamamlanmış olması ve ulaşım imkanlarının çeşitliliği ile Kocaeli, özellikle büyük ölçekli sanayi tesislerince tercih edilen bir şehir olmaktadır. İlde biri yapım aşamasında olmak üzere 14 OSB bulunmaktadır. Sektörel kümelenmenin büyük avantajları ilde ihtisas OSB’ler ve ana sanayi ve yan sanayinin birlikte oluşturduğu ekosistemler eliyle görülmektedir. Kentin denize kıyı konumu ile 36 limanın varlığı firmalara büyük bir avantaj sağlamaktadır."