Duygu GÖKSU
Geçtiğimiz yılın ilk altı ayında Türkiye genelinde 726 bin 398 konut satılırken, bu yıl yüzde 22 azalışla bu rakam 565 bin 779’a geriledi. Artan konut stokunu değerlendiren İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Adnan Bozbay, Rus, İngiliz ve Arapların Akdeniz sahil bölgesine ilgi gösterdiğini, Çeşme gibi iç piyasaya satış yapan bölgelerde ise konut stokunun giderek arttığını ve artmaya devam edeceğini söyledi. Bozbay, “Arzın olmadığı yerde fiyat artmaya devam edecek, inşaat firmalarının sermayeleri eridi. Ayrıca ürettikleri konutun satılıp satılmayacağından emin değiller” diye konuştu. Arzın olmayışını sadece inşaat maliyetlerine bağlanmaması gerektiğini belirten Bozbay, “Maliyetler arttı, firmalar dövize dönseler de yeni inşaat yapmaya yetecek kadar sermayeleri yok” dedi.
Mal sahipleri ve müteahhitlerin krizlere alışkın olduğunu ve bilinçli davrandığını dile getiren Bozbay, “Fiyatlar artmaya devam edecek. İşlem hızı azalacak, bu da konut stokunu artırmaya devam edecek. Acil işlemlerin etkisiyle yüzde 5 ile yüzde 10 arasında gerçekleşir. Bu işlem hızı fiyatların düşmesine sebep olmaz. Enflasyon oranına yakın bir oranda fiyatlar artmaya devam edecek. Özellikle, deprem olasılığı nedeniyle 2000 yılı sonrası yapılan konutlar hiçbir zaman değer kaybetmeyecek. 30-40 senelik konutlar biraz değer kaybediyor. Ne kiralık ne de satılık olarak tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.
“İlgi Seferihisar’a kaymaya başladı”
İzmir Bayraklı’da konutların metrekaresinin 3 bin dolar civarında işlem gördüğünü söyleyen Adnan Bozbay, “Bademler Köyü, Ulamış gibi bölgelerde yeni projeler var. Güzelbahçe, Urla, Çeşme bölgesinde fiyatlar aşırı yükseldiğinden ilgi de Seferihisar’a kaymaya başladı. Şehir içi hareketlilik artmaya devam ediyor. 2000 yılı sonrası üretilen konutlar için kiralar ise 25 bin TL civarında” diye konuştu.
“Çeşme’de konut stoku yüzde 37 arttı”
Adnan Bozbay, “Gayrimenkul değerleme şirketi Endeksa’nın açıkladığı verilere göre, geçen yılın aynı ayına göre İzmir Çeşme’de ortalama satılık konut fiyatlarında artış yüzde 77, Bodrum’da yüzde 91 artış oldu. Çeşme’de satılık konut stoku bir önceki aya göre yüzde 37 arttı. Çeşme’de Ağustos 2023 itibarıyla satılık konut fiyatları ortalama 13 milyon 208 bin 312 TL değerine ulaştı. Geçen yılın aynı ayına göre Çeşme’de ortalama satılık konut fiyatlarında artış yüzde 77 oldu. Son iki yıl içerisindeki satılık konut fiyat artışı ise yüzde 322’ye ulaştı” dedi.
Antalya’dan Bodrum’a kadar yabancı ilgisinin sürdüğünü Çeşme’nin ise yabancıya satışa kapalı olduğunu, bu nedenle konut stokundaki artışın Çeşme’de yükseldiğini ve artışın devam edeceğini söyleyen Bozbay, “Akdeniz’e baktığınızda Antalya’dan Bodrum’a kadar bir yabancı ilgisi var ve devam ediyor. Didim’i de bu kuşağa katmak mümkün. Rusların, İngilizlerin, Arapların ilgisini dövizin hızlı yükselişi artırdı. Çeşme’de alım satım daha çok iç piyasada gerçekleştiğinden, stoklar artıyor. İç piyasada alım yapacak güç yok” ifadelerini kullandı.
“Bodrum’un konut ihtiyacı çok”
Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Yetgin, Bodrum’da konut arzı olmadığını ve projelere elverişli bölgelerde konut üretimine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bodrum’un İstanbul’dan ciddi şekilde göç aldığını, artık ilçenin doyuma ulaştığını ifade eden Yetgin, inşaat maliyetlerinin artması ve proje üretilecek alan olmaması nedeniyle Bodrum’da konut bulunamıyor. İmara açılması mümkün olan, yapılaşmaya müsait bölgelerde yeni konutlar üretilmesi gerekiyor. Kiralık daire fiyatları da artmaya devam ediyor. Yılsonuna kadar fiyatlar enflasyon oranlarda artmayı sürdürecek” diye konuştu.