HİLAL SÖNMEZ
Türkiye, geleneksel sektörlerinden mobilyada dünya pazarlarında hızlı ilerliyor. 2021’de 250 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektör oyuncularının performansı, 21 kat artış ile toplam ihracattaki paylarını binde 8’den, 2022’de yüzde 2,3’e ulaştırmayı başardı.
2023’te bu rakam yüzde 2’ye düşse de dünya pazarlarındaki paylarını binde 3’ten, yüzde 1,8’e çıkardı sektör başardı. Sanayi şehri Kayseri, mobilyada da Türkiye’ye öncülük yapıyor. Kümelenme ile birlikte yüksek kapasite oluşturmada, modern tesisleriyle markalaşmada tüm Türkiye’ye örnek oldu.
Sektöre kanepe, koltuk ve yatak üretimiyle başlayan Kayserili sanayiciler, bugün teknolojik gelişmeler ve yeni yatırımlarla mobilyanın her dalında üretim yapıyor. TOBB veri tabanına kayıtlı irili ufaklı yaklaşık 600 firma ve 30 bine yakın çalışan ile Kayseri, Türkiye’de üretim büyüklüğü bakımından birinci sırada yer alıyor. 2023 yılında 900 milyon dolara yakın ihracat yapan sektör, İstanbul ve Bursa’nın ardından mobilya ihracatında da Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor.
Mobilya yan sanayinde de lider Türkiye’de üretilen, 10 sandalyeden 4’ü, 10 kanepeden 7’si, 10 bazadan 3’ü, 10 oda takımından 2’si ve 10 yaylı yataktan 6’sı Kayseri’de üretiliyor. Kayseri mobilya sanayi, kendi sektör büyüklüğünün yanı sıra mobilya yan sanayinin büyümesine de katkı sağlıyor. Ana girdiler itibariyle yataklık/döşemelik kumaş, keçe, sünger, yay ve kapitone üretim rakamlarına bakıldığında yine benzer bir tabloyla karşılaşıyoruz. Türkiye’de üretilen yataklık/döşemelik kumaşın yüzde 18’i, keçenin yüzde 45’i, süngerin yüzde 33’ü, helezon yayın yüzde 84’ü, kapitonenin yüzde 10’u Kayseri mobilya yan sanayisi tarafından üretiliyor. Bu oranlar Kayseri’nin mobilya yan sanayinde de Türkiye’nin lideri konumunda olduğunu gösteriyor.
Kayserili sanayici, tasarım ve teknoloji gücünü sergiliyor
Türkiye’nin mobilya üretim üssü Kayseri, sahip olduğu güçlü mobilya markalarıyla da öne çıkıyor. Üretim kapasitesi, Ar-Ge ve Ür-Ge ile tasarım ve inovasyon odaklı ürünleri, imaj ve pazarlama çalışmalarıyla dünyada da adından söz ettiren Kayseri mobilyası, mevcut potansiyeli daha da yukarı taşımak için fuar organizasyonlarına da ağırlık veriyor. Kentte faaliyet gösteren fi rmalar, bir yandan ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sağlarken bir yandan da Kayseri’de düzenlenen fuarlarla alıcıların yönünü şehre çeviriyor. Nobel Expo ile Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) işbirliğinde bu yıl üçüncü kez “Nobel ANAMOB Anadolu Mobilya Fuarı” Kayseri OSB Fuar Merkezi’nde Çarşamba günü (yarın) kapılarını ziyaretçilerine açacak. Türkiye’nin en büyük mobilya şehirlerinden yüzlerce üreticinin dünyanın dört bir yanından profesyonel satın almacılar ile buluşacağı fuar, 13 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek. Öte yandan, 300 bin metrekare kapalı alanı ile Türkiye ve Avrupa’nın en büyük mobilya AVM’si olarak ön plana çıkan Kumsmall AVM ise mayıs ayında fuar düzenleme yetki belgesini aldı ve ilk fuarının kapılarını bugün ziyaretçilerine açacak. Kayseri Mobilyacılar Odası ve Kumsmall A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Sarıkaya, 13 Ekim'e kadar açık kalacak Kumsmall Mobilya Fuarı’nın 'dünyanın en modern mobilya fuarı' olacağını söylüyor.
'20 büyük üreticiden 11’i, Kayseri’de bulunuyor'
MEHMET BÜYÜKSİMİTCİ KAYSERİ SANAYİ ODASI (KAYSO) YKB:
“Mobilya sektörü, cari açığın düşmesine en fazla destek veren ve ülke ekonomisine milyarlarca dolar ihracat sağlayan özel bir sektördür. Mobilya sektörü; istihdam, ihracat ve firma sayısı bakımından şehrimiz ekonomisinin en önemli parçasıdır. TOBB sanayi veritabanı kayıtlarına göre; Kayseri olarak mobilya imalatında, 600 civarında firmamız ve 30 bine yakın çalışanımızla Türkiye’de birinci sıradayız. Firmaların ihracat ve istihdam verilerine bakıldığı zaman Kayseri, sektörün en büyüklerini bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye’de 20 büyük mobilya üreticisinin 11’i Kayseri’dedir. Tüm göstergeler, şehrimizin Türkiye’nin mobilya üretim üssü olduğunun açık bir göstergesidir.”
"2023’de 900 milyon dolara yakın ihracat yaptık”
ÖMER GÜLSOY KAYSERİ TİCARET ODASI (KTO) YKB:
“Kayseri Ticaret Odası olarak mobilya sektöründeki gelişmeleri yakından takip ediyor ve Kayseri’nin de lokomotifi niteliğindeki bu sektörün daha iyi yerlere gelmesi adına çalışmalar yürütüyoruz. Yönetimimize iletilen konuları, ilgili makamlarda dile getirip sorunları çözümü noktasında takipçi oluyoruz. Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla işini iyi yapma gayretinde olan markalarımıza yardımcı oluyoruz. Mobilya sektöründeki bu önemli ve ciddi potansiyel, ihracat rakamlarımıza olumlu yansıyor. 2023 yılında 900 milyon dolara yakın ihracatımız bulunuyor. İstanbul ve Bursa’nın ardından mobilya ihracatında üçüncü sırada bulunuyoruz.”