İZMİR / EKONOMİ
İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası’ndan oluşan 46 kişilik İzmir iş dünyası heyeti, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Ankara’da bir araya geldi. Sanayi, ticaret ve tarım sektörlerine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı görüşmede, 2024’ün enflasyonla mücadelede önemli adımların atıldığı ancak reel sektör ve sanayiciler için zorlu geçen bir yıl olarak öne çıktığını ifade eden İzmir iş dünyası temsilcileri, teşvik ve desteklerinin çeşitlendirilerek artırılmasını talep ettiler.
Enflasyonla mücadeleye odaklanılan 2024 yılının herkes açısından zorlu geçtiğini ancak, en çok hasarı sanayicilerin aldığını ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Bugün 262 milyar dolar ihracatın bileşenleri, ürettiğimiz sanayi ürünleri. Yüzde 44,3 enflasyona karşılık, kurların sadece yüzde 18 oranında artışı, firmalarımızın katlandığı maliyeti olağan dışı artırdı. Müşteri kaybetmemek için maliyetine ya da maliyetinin altında fiyatlandırmaya razı olunuyor. Mevcut döviz kurları ile maliyeti yüksek Türk Lirası ihracatçımızın rekabet gücünü gün geçtikçe eritiyor. Bugün rakiplerimiz yüzde 3 yüzde 8 arasında faiz oranı ile uzun vadeli kredi kullanabilirken, yerli üreticimize yansıyan oran yüzde 50’lerde. Maliyetlerimiz çok yüksek. Teşvik ve desteklerin çeşitlenerek artmasını çok önemsiyoruz” dedi.
Mahmut Özgener: Para politikalarının yapısal reformlarla desteklenmesi olumlu
2024’ün enflasyonla mücadelede yol kat edilen bir yıl olduğunun altını çizen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Talep yoluyla ve kur politikası ile enflasyonun düşürülmesinin reel sektör açısından sonuçlar doğurdu. Kısa dönemde bu politikalar, enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için gerekli” dedi.
Fahiş fiyat konusunun iş dünyasını en çok rahatsız eden konuların başında geldiğini ifade eden Özgener, “Olumsuz koşullarda fırsatçılık yaparak yapay fiyat artışları ile enflasyonu körükleyenleri, maliyet baskısı içinde üretim ve ticaret yaparak ayakta kalmaya çalışan sanayici, tüccar ve esnaftan ayırmak gerekiyor” diye konuştu
Işınsu Kestelli: Yerli üretim teşvik edilmeli
Türkiye ekonomisinde bir dengeleme ve dönüşüm sürecinden geçildiğini söyleyen İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise bu sürecin en önemli yol haritasının eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program olduğuna değindi. Hayvan varlığını artıracak ve yerli üretimi teşvik edecek önlemlerinin arttırılması gerektiğini söyledi.
Sektörün önemli sorunlarından birisinin yaş meyve sebze sektöründeki arz-talep dengesizliğinin fiyat oynaklığı ve enflasyon olduğunu söyleyen Kestelli, bu sorunun çözümü için yaş meyve sebze ticareti tedarik zincirinin gözden geçirilerek iyileştirilmesi ve hal mevzuatının yeniden değerlendirilerek yeni bir sistem kurulması gerektiğini dile getirdi.
Cevdet Yılmaz: İzmir’in yanında olacağız
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen görüşmede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılının sonlarına doğru enflasyondan bugünkü kadar bahsedilmeyeceğini dile getirirken, tek haneli rakamlara inene kadar mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı. Yılmaz, “Farklı projelerle İzmir’in yanında olacağız. İzmir potansiyeli en yüksek şehirlerimizden biri. Sadece Ege Bölgesi için değil tüm Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacak. Katma değeri yüksek, yüksek gelirli bir ülke hedefimize büyük katkılar sunacak bir ilimiz. Biz de İzmir’in her zaman yanında olacağız” dedi.