FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) tarafından ATSO Konferans Salonunda, “Isparta-Antalya Dostluk Buluşması” düzenlendi. Antalya’da yaşayan Ispartalı iş insanlarının yer aldığı toplantıda, başta Isparta ve Antalya olmak üzere Batı Akdeniz bölgesinin ekonomik gelişimi için işbirliği olanakları ele alındı.
Toplantıya, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, ITSO Meclis Üyeleri ve TOBB Isparta Kadın Girişimciler Kurulu yöneticileri ile iş insanları katıldı. ITSO Başkanı Metin Çelik, Isparta’nın iş dünyasındaki temsilini güçlendirmek için işbirliği fırsatlarını değerlendirmeye devam ettiklerini söyledi.
Hızlı tren projesi önemli kalkınma adımı olacak
Antalya ve Isparta’nın özellikle tarım alanında birbirini tamamlayan üretim süreçlerine sahip olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti: “Bu iki ilin işbirliğinin her iki bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Ayrıca, ulaşım alanındaki ortak sorunlarımız çözülmesi gerekir. Özellikle Dereboğazı yolunun iyileştirilmesi ekonomik ve turizm açısından büyük fayda sağlayacak. Isparta, Antalya ve Burdur’u birbirine bağlayacak hızlı tren projesi bu üç il için önemli bir kalkınma adımı olacak. Ayrıca Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nın kargo taşımacılığına açılması Batı Akdeniz bölgesinin ihracatını artıracak.”
Isparta, Antalya turizminden daha fazla pay almalı
Antalya’nın 2024 yılında 17 milyon turisti ağırladığını, Isparta’nın ise yaklaşık 500 bin turist konuk ettiğini ifade eden Çelik, iki il arasındaki turizm işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Isparta’nın turizmde daha fazla pay alabilmesi için ortak çalışmaların artırılması için çalıştıklarını anlatan Metin Çelik, Isparta’da kurulacak yeni organize sanayi bölgesi ve serbest bölge çalışmaları hakkında da bilgi verildi.
Demiryolu projeleri 2050 yılına ertelendi
ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman da her iki il arasında ortak sorunlar olduğunu, bunların ortak hareket edilerek çözülebileceğini kaydetti. Antalya’nın çok yoğun bir havalimanı olmasına rağmen Isparta’da daha az çalışan bir havalimanı bulunduğuna dikkat çeken Hacısüleyman, Isparta’da havayolu taşımacılığının geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Ürünlerin daha ekonomik şekilde gönderilmesi için bölge karayolu ve demiryolu altyapısının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Hacısüleyman, “Bölgemizde karayolu ve demiryolu altyapı sorunu var. Karayolu ile ilgili uzun süredir çözülmeyen bir sorun var. Demiryolu projeleri konusunda 2013 yılında alınan sözler 2030’da yapılması planlanırken, 2050 yılına ertelendiğini öğrendik.” dedi.
Havayolu kargo taşımacılığı
Batı Akdeniz bölgesinde üretilen başta meyve, sebze ve kesme çiçek gibi ürünlerin zamanında ulaşması için havalimanı kargo taşımacılığının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Hacısüleyman, “Önümüzdeki günlerde Antalya, Isparta ve Burdur olarak toplantı yaparak Batı Akdeniz bölgesi sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışacağız. Antalya’ya gelen turistlerin bir kısmını Isparta’ya çekilmesi ticaretin canlanmasına büyük katkı sağlayacak. Antalya ve Isparta arasında turistik işbirliklerinin artırılması gerekir.” diye konuştu.
Antalya Ispartalılar Derneği (ANIDER) Başkanı Ali Erdal ise yıllar sonra yeniden bir araya gelmenin heyecanını yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Bölgesel kalkınmanın önündeki en büyük engellerden biri, Isparta-Antalya Dereboğazı duble yolunun açılamamış olmasıdır. Bu yolun açılması halinde, karşılaştığımız iş fırsatlarının önümüzü açacağına tanık olacağız. Antalya’daki Ispartalılar Derneği olarak, Isparta ve Antalya arasında iş dünyası için köprü olmaya devam edeceğiz.”