Fikri CİNOKUR
Tarım üretimi ve tarımsal sanayi ile büyüyen Isparta, yeni yılda ihracat ve üretim odaklı destek bekliyor. Elma, kiraz, gül ve lavanta üretiminde Türkiye’nin önemli üretim merkezi olan Isparta, yeni yılda ekonominin daha da büyümesi için kent paydaşlarıyla birlikte sinerji yaratmak istiyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Metin Çelik, 2023 yılının daha mutlu ve güzel geçmesi temennisinde bulunarak, “Yeni yılda hep birlikte çalışarak, güç birliği oluşturarak Isparta’mızda güzel çalışmalara imza atacağız” dedi. Çelik, şöyle devam etti: “2020 ve 2021 yıllarında firmalarımız ihracatın ve döviz gelirinin önemini gördü ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdü. 2022 yılında ise ülkemiz bu çalışmaların meyvesini toplamaya başladı. İhracatımız olumlu diyebileceğimiz seviyelerde arttı. Firmalarımız yeni yatırımlar ile üretim kapasitelerini artırdı. E-ticaret ve e-ihracat kanallarındaki firma sayılarımız ve ciro oranları önemli ölçüde arttı.”
“Mevcut döviz kuru, global rekabette güçsüz bırakıyor”
İhracattaki artışın 2023 yılında da devam edeceğini söyleyen Metin Çelik, “İhracat ve üretim odaklı bir anlayışla devletimizin de firmalarımızı desteklemesi ile ülkemizin yakalamış olduğu bu yükseliş ivmesinin artarak devam edeceğini umuyoruz. Devletimizin de devreye girerek firmalarımızı her alanda desteklemesi gerekiyor. Özellikle döviz kurlarının bu seviyelerde tutulması ihracatçılarımızı artan maliyetler karşısında global pazarda rekabet aşamasında güçsüz bırakmaya başladı. Fiyat konusunda diğer ülkelerle rekabet edememeleri 2023 yılında da devam ettiği takdirde bu alanda yakaladığımız yükseliş hızının kaybolmasından endişe ediyoruz. Döviz kurlarının en azından artan maliyet oranı kadar gevşemesi ihracatçılarımızı bir nebze olsun rahatlatacak ve küresel pazarda rekabet güçlerini artıracaktır.”
“Üretim düşüşü ve maliyetler tüketici fiyatlarını artırdı”
Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin ise 2022 yılının hem Isparta hem de ülke açısından zor bir yıl olduğunu vurguladı. İş dünyasının pandeminin yaralarını sarmaya çalışırken global ekonomik gelişmelerin üyelerini ve ticari hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Şahin, şunları söyledi: “Bu süreçten en çok tüccarlarımız ve üreticilerimiz etkilendi. Artan üretim maliyetleri maalesef arz kapasitemize olumsuz etki etti. Arz tarafında yaşanan düşüş ve maliyetlerdeki ciddi yükseliş tüketici fiyatlarında da artışlara sebebiyet verdi. Enflasyonist ortam gösterdi ki gıda arzı tüm dünya için hayati önemde. Üreticilerimizi ve tüccarlarımızı kaybetmemek için gereken sağlıklı üretim ve ticaret şartlarının oluşturulması gerekiyor. Üreticinin ve tüccarın önemi önümüzdeki yıllarda daha da artıracak. Üretim varsa ve bu ürünleri sofralara ulaştıranlar varsa tüketebiliriz.”
“Tarımla büyüyen Isparta için sinerji yaratılacak”
Isparta Ticaret Borsası’nın hizmet kalitesini artırmak ve çeşitlendirmek için çalışmalara başladıklarını ifade eden Hüdai Şahin, şunları kaydetti: “3 aylık kısa bir sürede il merkezinde ve ilçelerimizdeki üyelerimizle bir araya gelerek talep ve önerilerini dinledik. 2023 yılında da çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. İlimizin dinamiklerini bir araya getirmek ve eş güdüm içinde çalışmasını sağlamak için girişimlerimiz olacak. Hedefi miz; ‘Kazanan Isparta’ ve ‘Tarımla Büyüyen Isparta’ için gereken sinerjiyi yaratmaktır. İlimizin tüm kurumlarını kuruluşlarını, STK’larını ve siyasilerini 2023 yılında Isparta ortak paydasında buluşturacağız. İnanıyoruz 2023 yılı hem ilimiz hem ülkemiz için yeni başlangıçlara ve güzel gelişmeleri beraberinde getirecektir.”