İplik ve kumaş ithalatına getirilen ilave vergilere bir tepki de Ege’deki ihracatçılardan geldi. “Ayağımıza sıkıyoruz” diyerek alınan kararın acilen iptal edilmesini isteyen Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, düzenlemenin 2024’ün tamamen kayıp yıl hale gelmesine neden olacağını belirtti.
Türkiye’nin hazır giyim ihracatının 2023 yılının Ocak-Eylül döneminde yüzde 8’lik kan kaybı yaşadığının ve 16,1 milyar dolardan 14,8 milyar dolara indiğinin altını çizen Sertbaş, “2022 yılının ikinci yarısından itibaren Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa’daki resesyon konfeksiyon ihracat rakamlarımızın gerilemesine yol açtı. Bu sezon geçen sezona göre Noel siparişleri yüzde 30 civarında düştü. 2024’ün ilk yarısını kaybettiğimizi hissediyoruz. Bütün bu olumsuzluklar ortadayken, konfeksiyon firmaları mevcut kadrolarını koruma hesapları yaparken gelen bu karar Türk konfeksiyon sektörüne büyük bir darbe anlamına geliyor. Bu karar hazır giyim firmaları için 2024’ün tamamen ‘kayıp yıl’ olmasına yol açar. Hayata geçtiği takdirde ihracat rakamlarımız ve istihdam rakamlarımız düşer, firmalarımızdan da kayıplar yaşarız” şeklinde konuştu.
“Tekstile yarayan bu karar konfeksiyona zarar verir”
Sektörlerin genelini ilgilendiren kararların sektör temsilcilerinin bir araya gelerek aldığının altını çizen Burak Sertbaş, “Geçmişte hayati kararları birlikte alırdık. Bu konudaki kararı da tüm taraflar görüşerek alabilirdik. Bu karar, tekstil ve hammaddeleri sektörünün mevcut koşullarında geçici bir iyileştirme sağlayabilir ama katma değerli ürün ihraç eden konfeksiyon sektörüne büyük zararlar verir” dedi.
“KARAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN”
Nihat DELİBAŞI
Artan girdi maliyetleri karşısında Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere rakipleriyle fiyat rekabetinde zorlanan Denizlili tekstil üreticilerine bir darbede ithal edilen ipliğe zaten mevcut ilave verginin üzerine yüzde 5 vergi getirilmesi oldu. Avrupa ve ABD’de başta olmak üzere dünya ekonomisinde yaşanan resesyon nedeniyle dokumada yüzde 30, boyahanelerde yüzde 60, konfeksiyonda ise yüzde 50 civarında olan kapasitelerin daha da düşeceği uyarısında bulunan Denizlili sektör temsilcileri, kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulunurken Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu da kararın sektör KOBİ’lerini olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Memişoğlu, büyük firmaların DİR yoluyla ithalat yapabildiklerini ama özellikle DİR belgesi kullanamayan, daha küçük miktarlarda alımlar yapan ve kat’i ithalat yoluyla iç piyasadan ve yerli üretim iplik alan firmalar, ilave gümrük vergisi ile daha da zorlanacak” dedi. Memişoğlu, “İthal iplik referans fiyatının da gerçek fiyatlardan yaklaşık iki katı fazla olması bu vergileri ilan edilenden daha yüksek önümüze çıkartıyor. Referans fiyatların da aşağı doğru güncellenmesi gerekli. Zira son referans fiyatları bundan 1-1.5 yıl önceki iplik fiyatlarına göre planlanmıştı. Şu an iplik fiyatı dünyadaki hammadde fiyatlarının düşmesi nedeniyle o günün yüzde 40-50 aşağısında. Buna karşın referans fiyat, şuan ki iplik fiyatının iki katı durumunda. Konunun gözden geçirilmesi tabana yayılmış küçük ve orta ölçekli sektör firmalarının faaliyet gösterdiği Denizli için çok önemli” diye konuştu.