ERAY ŞEN/ADANA
8. Adana Uluslararası Lezzet Festivali, ilk kez festival programında yer alan Tarım Zirvesi ile başladı. Açılışı, Dünya Gıda Günü dolayısıyla Roma’da düzenlenen uluslararası toplantıda Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nce (UNFAO) “Küresel Gıda Kahramanı” unvanı verilen 7 kişiden biri olan Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir yaptı.
Uluslararası alanda gıdanın geleceği için çalışan İsviçre merkezli Social Gastronomy Movement işbirliği ile düzenlenen zirve, tarım ve gıda alanında faaliyet gösteren yerli ve yabancı uzmanları buluşturdu. Sektörün yerli paydaşları ile İsviçre, Hollanda, Meksika ve Filipinler’den gelen uzmanlar ekolojik sorunlar ve gıdanın geleceği konusunda yapılması gerekenleri anlattı.
Türkiye’nin ilk sosyal gastronomi odaklı tarım zirvesi olan etkinliğin açılışına, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Çukurova Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nden tarım ve gıda alanında çalışan akademisyenler, çeşitli kurum ve kuruluşun temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı. Katılımcılar arasında Social Gastronomy Movement kurucuları arasında bulunan Nicola Gryczka da yer aldı.
“Gıdanın geleceği için hepimiz birbirimize destek olacağız”
Tarım Zirvesi’nin hazırlanmasında da etkin görev alan Ebru Baybara Demir, açılış konuşmasında gıda güvenliğinin önemini vurguladı. Social Gastronomy Movement çatısı altında dünyanın farklı bölgelerinden gelen 400 kişi olarak birbirlerine söz verdiklerini söyleyen Demir, “Hepimiz gıdanın geleceği için birbirimize destek olacağız. Adana da artık bu işin parçası oldu ve biz bunu devam ettirme kararındayız. Biz şeflerin arkasındaki itici güç; çiftçilerimizi, bilim insanlarımızı ve sivil toplum liderlerini, ülkemizin gıdasına yön veren topraklarda buluşturmak için heyecan ve tutkuyla bu zirveye hazırlandık” ifadesini kullandı.
“Adana’nın 24 saat yemek kültürü bir dünya trendi”
Adana Lezzet Festivali’nin bu tür etkinlikler arasında özel bir yeri olduğunu belirten Demir, “Burada yemeğin sosyolojisinin yapılması gerektiğine inanıyorum. Sokak lezzetlerinin bir hikâyesi, evde duran bir kültür ve dışarıda popüler bir yemek kültürü, 24 saat boyunca her köşe başında herkesin yiyebileceği bir yemek var. Aslında bu dünyada bir trend” dedi.
■ “Gıda güvenliği hepimizin ortak sorumluluğu”
Zirvede konuşan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Adana’nın sadece mutfağıyla değil, bereketli topraklarıyla da Türkiye tarımının kalbi niteliğinde olduğunu söyledi. Bilgiç, “Bu topraklar, binlerce yıldır insanlığa besin sağlamış, medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve tarih boyunca tarımın ve sanayinin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Bizler de bu köklü mirası sürdürme, hatta daha da ileriye taşıma sorumluluğunu taşıyoruz. Sürdürülebilir tarım uygulamaları, gıda güvenliği ve iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler, artık hepimizin ortak konusu ve sorumluluğu haline gelmiştir. ATB olarak, yerel ekonomiyi güçlendiren, küresel değişimlere ayak uyduran ve geleceği öngören çalışmalar yapmak önceliğimizdir” diye konuştu.