DUYGU GÖKSU-İREM CEYLİN DEMİRCAN/İZMİR
TÜİK verilerine göre 2023 yılı Kasım ayında İzmir’de 5 bin 105 konut satışı yapılırken, 2024 yılı Kasım ayında bu sayı yüzde 68,1 artarak 8 bin 583 oldu. İzmir’de ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,2 artarak 2 bin 272’ye ulaştı.
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, 2023 ve 2024 yıllarında istenilen düzeyde konut üretim ve satışı gerçekleştirilemediğini belirterek, “2023’te sektörün yavaşlama sebebi fahiş malzeme fiyatları ve düşük alım gücüydü. 2024 ise tamamıyla finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar oldu. Konut kredi faizlerinin ve genel olarak faizlerin yüksek olması sektöre darbe vurdu. İzmir de konut üretemedi. Üretim açısından baktığımızda, müteahhitlerin şu anda yaklaşık yüzde 75’i proje üretemiyor, çünkü öz kaynağıyla yapabileceği sayı çok değil. Finansal desteğe ihtiyaç var. Kredi oranlarından dolayı vatandaşa da konut arz edemedik. 2025’in ikinci yarısında piyasaların rahatlayacağı, kredi musluklarının açılacağı beklentisindeyiz.” diye konuştu.
2025 yılının 2’nci çeyreğinden sonra inşaat sektöründe hareketlenme beklediklerini aktaran Kahraman, “Enflasyon kontrol altına alınmasa da faizde düşüş eğilimi başladı. Özellikle İzmir’de arsa üretilmesi için harekete geçilmesi gerekiyor. Diğer illere nazaran İzmir’de bu sorun çok büyük. Özellikle kentsel gelişim alanları olarak tescillenen yerlerin bile imar çalışmaları tamamlanamadı. Bakanlığın, tarım alanı vasfını yitirmiş alanlarda arsa üretimine destek olması, bu alanların, kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak trampa yapabilmek üzere planlanması önemli katkı sağlar” ifadelerini kullandı.
“İnşaat malzeme fiyatları başıboş kalmamalı”
İnşaat malzemelerinin kontrol altına alınması gerektiğini dile getiren Kahraman, “Malzeme fiyatlarının başıboş kalması durumunda keyfi uygulamalar yapılıyor. Bu alanda tekelleşme riski de çok yüksek. Özellikle çimento, demir, seramik cam gibi ürünlerde geçtiğimiz dönemlerde yüzde 300’lere varan fiyat artışları söz konusuydu. Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda fırsatçılık yapanlara engel olmasını bekliyoruz.” dedi.
Adnan Bozbay: Yatırımcı, ocak ve şubat aylarını iyi değerlendirmeli
Yatırımcıların, faiz, kur korumalı mevduat, borsa ve döviz hesabından elde ettikleri gelirlerle yılın son çeyreğinde gayrimenkule yöneldiğini belirten İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Gayrimenkul Faaliyetleri Komitesi Üyesi Adnan Bozbay, “Yatırımcı fiyatların yüksek seyretmesinden kaynaklı ertelediği konut alımını, fiyatlar düştüğünde değerlendirdi. Kasım ayında geçtiğimiz yılların aynı dönemine göre iki üç kat satış gerçekleştirildi. Bu süreç aralık ve ocak ayında devam edecek. Faiz düştükçe konut alımı artacak. Gayrimenkul bir ihtiyaç, kirada oturan pek çok kişi para biriktirip kasım ayında konut sahibi oldu. Şubat ve mart ayından itibaren faiz düşük olacak ve talep artacak. Bu nedenle fiyatlar yükselecek. Kur korumalı mevduat sisteminden çıkan parada olduğu gibi faizden çıkan da gayrimenkule aktarılacak. Yatırımcı mart ayına kadar olan süreci iyi değerlendirmeli.” dedi.
Bozbay, İzmir’de fiyatların Ankara ve İstanbul’la paralel gittiğini belirterek, ulaşım, sosyal imkanlar gibi avantajlarıyla İzmir’in emekliler tarafından en çok tercih edilen şehir olduğunu sözlerine ekledi.