Abdullah SÖNMEZ
E-ticaret ve dijital pazarlamanın dünyaca ünlü şirketleri, Eskişehir Vehbi Koç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nda bir araya geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde Eticaret Merkezi AŞ ve Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) tarafından Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) ve Eskişehir Ticaret Odası’nın (ETO) desteği ile gerçekleşen etkinlikte, E-ticaret & E-ihracat, Dijitalleşme, Metaverse, NFT ve Blockchain ekonomisi konuşuldu. İKAS sponsorluğunda “Dijital İşler” ana temasıyla 87’ncisi düzenlenen etkinliğin açılışına Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ETB Başkanı Ömer Zeydan, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, ETO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Demir katıldı.
“Netflix, Sportify kullananlar ithalat yapıyor”
Açılış konuşmasını yapan Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Başkanı Zehra Öney, teknolojinin hayatın her alanına hakim olduğunu belirterek, teknolojide hızlı değişime ayak uydurmanın gerekliliklerin başında geldiğini söyledi.
Türkiye Teknoloji Buluşmalarının Kurucusu Merter Özdemir, tek bir domain alınarak Trendyol ve Yemek Sepeti gibi milyar dolarlık markalar oluşturulabileceğini belirterek, Türkiye’nin dijital içerik üretmesi gerektiğine vurguda bulundu. Kullanıcıların Netflix, Sportify gibi uygulamaları kullanmasıyla e-ithalat yaptığını belirten Özdemir, “220 ülke bize bu tür uygulamaları satıyorsa Türkiye’nin de 220 ülkeye satması gerekiyor. Para akışını Türkiye’ye yönlendirmemiz gerekiyor” dedi.
Ömer Zeydan ise, dijitaleşmenin önemine değinerek, dijitalleşmeye yatırım yapan firmaların bir adım daha öne çıktığını söyledi. TOBB’un dijitalleşmeye önem verdiğini ve bu yönde çok sayıda çalışma yürüttüğünü belirten Zeydan, bu kapsamda Akıllı KOBİ dijital dönüşüm platformunu oluşturarak, E-ticaret sitelerine güven damgası verdiklerini söyledi.
“Dijital dönüşüm kaçınılmaz”
Celalettin Kesikbaş da, dijital dönüşümü oda olarak desteklediklerini belirterek, bu doğrultuda ESO Akademi bünyesinde Dijital Pazarlama İletişimi Mini MBA Programına başladıklarını söyledi. Dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirten Kesikbaş, bu değişime uyum sağlayan firmaların ayakta kalabileceğini vurguladı. Kesikbaş, Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi, ESO Akademi, Eskişehir Model Fabrika, Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi ve Yeşil Yakalı Akademisi’nde işletmeleri ve gençleri dönüşüme hazırladıklarını söyledi.
Emre Demir ise, 2022 yılında 5,5 trilyon dolar olan küresel e-ticaret hacminin 2023 yılında 7 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirterek, e-ticaretin payının her geçen gün arttığını söyledi. ETO’nun üyelerinin e-ticaretini geliştirmek için projeler sürdürdüğünü belirten Demir, e-ticaret yapmak isteyen firmalara ücretsiz olarak destek vermek amacıyla Eskişehir E-ticaret Merkezi’ni kurduklarını dile getirdi. Demir ayrıca, ETO olarak firmaların e-ticaretini desteklemek amacıyla E-Ticaret Çalışma Grubu oluşturduklarını sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından e-ticaret ve dijital pazarlamanın yerli ve yabancı şirketlerinin patron ve yöneticilerinin katılımıyla Yapay Zeka, Metaverse ve İçerik Üretimi, Dijital Dünyada Yapay Zeka ve İnovasyonla Dönüşen Ticaret, E-ticaret ile Büyüyen Dünya ve E-İhracat ile Küçülen Dünya panelleri gerçekleştirildi.