FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA-BURDUR
Antalya Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Ali Çandır, geçtiğimiz şubat ve mart aylarında Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki don ve aşırı soğuk hava ve şiddetli yağışların olumsuz etkilerinden kurtulmaya çalışıldığı sırada geçen hafta yaşanan don olayının 40 ilde başta meyve olmak üzere tarım alanlarını ve ürünlerini etkilediğini söyledi.
Ülke genelinde meyve bahçelerinde, kayısı, üzüm, şeker pancarı, kiraz ve elma ürünlerinde büyük hasar görüldüğünü ifade eden Çandır, şunları kaydetti:
‘’Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Ürün kaybı hasar tespiti sonuçları bir haftaya kadar çıkar. Don ve aşırı soğuk elbette piyasaları da etkileyecek. Bu etkileşim elbette yaz dönemindeki arz talep dengesine göre olacak. Doğal afet bölgeleri ilan edilmelidir.’’
Kuraklığa çare ararken, don vurdu
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp de “Yağmur duasına çıkarken dona yakalandık.” dedi.
Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı en büyük zirai felaketi olan don olayından Burdur’daki meyve ve sebze üreticilerinin de etkilendiğini ifade eden Gündüzalp, şöyle devam etti.
‘’Üretici kuraklığa çare ararken dondan darbe yedi. Mart ayındaki sıcak havaların ardından Nisan’ın karla gelmesi meyve ve sebze üretimine darbe vurdu. Üreticiler, Burdur başta olmak üzere birçok bölgede, kış aylarında yağışların yeterli seviyede olmadığı için yağmur dualarına çıkmaya başlamışlardı. Tarımsal üretimde kuraklığa çare arayan üretici, bu kez de zirai don felaketiyle sarsıldı. Yaşanan bu durum tarım sektörünü yeni bir krize doğru itiyor. Üretimde yaşanan zarar, kısa sürede tüketimi de etkileyecek ve değişen fiyatlar kısa sürede tezgahlara yansıyacak. Kamunun ek desteklerle, bu süreci üreticinin ve tüketicinin en az zararla atlatacağı şekilde çözmesini bekliyoruz. Bu zarar kamu desteği olmadan giderilmez.’’
Zirai don felaketinin Burdur’da da etkili olduğunu anlatan Gündüzalp, ‘’Özellikle şehrimizde üretimi yoğun olan ceviz, kiraz ve üzümlerimizle, daha kısıtlı alanlarda ekilen erik, badem, kayısı ağaçlarımızı ve erken ekimi yapılan sebzelerimizi don vurdu. Donun etkisiyle yeni ekimi yapılan şeker pancarını da etkiledi. TARSİM Ekiplerinin don olayının yaşandığı bölgelerde çalışmalar yaptığını biliyoruz. Umarız üreticilerimiz en az zararla bu süreçten kurtulurlar.” dedi.
Üreticilerin don olayının yarattığı ekonomik kayıpları ve psikolojik tramvayı kamu desteği olmadan atlatamayacağına dikkat çeken Ömer Faruk Gündüzalp, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Ülkemizin son yıllarda yaşadığı en büyük zirai felaketlerden birisi olan don felaketinin faturasını üreticiye kesmemek gerekir. Bu konuda özellikle Ziraat Bankasının ve Tarım Kredinin üreticilerimizin kredi ödemelerini ertelemesini, TARSİM’in de özel hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Üreticilerimizin bu süreci daha kolay atlatabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımızın devreye girmesini, Doğal Afet ilan edilmesini, tarla bitkilerine tohum, enerji ve sulama desteği vermesini talep ediyoruz.”