MUHAMMET YİĞİTOĞLU / KONYA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, beraberindeki heyetle birlikte, Konya’da gerçekleştirilen Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’na katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen KOP Eylem Planı Bilgilendirme Ve İstişare Toplantısı, Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
Toplantıya Cevdet Yılmaz dışında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu’nun yanı sıra Konya Protokolü ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
Programın açılışında konuşan Dr. Murat Karakoyunlu, KOP’un 8 il 89 ilçe ve 1606 Köyü kapsadığını belirterek, “KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin temel görevi, bölgenin kalkınmasını projelendirerek hızlandırmak ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde hazırlanan genel planlar kapsamındaki faaliyetleri koordine etmektir. 2028 hedefi ile bir vizyon belirledik. Bu vizyonumuz su kullanımında etkinliğin ve tarımda verimliliğin arttığı, tarım ve sanayi entegrasyonunun güçlendiği dengeli kalkınmayı sağlamak” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, KOP Bölgesi’ne 575 milyar liralık tapu yatırımı gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “2024- 2028 arasındaki dönemde 350,7 milyar liralık bütçe ile toplam 166 proje hayata geçmiş olacak. Hazırlanan dört dönüşüm programı kapsamında ilk olarak 39,4 milyar lira bütçe ile su kaynaklarının etkin yönetimi programının uygulanacağız. Tarımda verimlilik artışı programına 6 milyar TL, katma değerli üretimi artırmayı amaçlayan programlara 900 milyon TL, kırsalda dengeli kalkınma programına da 11,6 milyar TL aktarılacak” dedi.
Kalkınmanın yalnızca ekonomik büyümeden ibaret olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Tarımda verimliliği artıracak çalışmalar içindeyiz. En önemli meselemiz su ve tarımda verimliliği artırmak. KOP gibi dev yatırımlar, ülkeye kalkınma anlamında katkıda bulunuyor. Bölgesel kalkınma, hem sosyal adaletin sağlanması hem de refahın tüm kesimlere yayılması bakımından bizim önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Konya artık tarımın yanında sanayi ve ihracatıyla da hem yurtiçinde hem de yurt dışında dikkat çekiyor” dedi. Yılmaz, bölge için en önemli meselenin su kaynaklarının sürdürülebilirliği olduğuna dikkati çekti.
Büyükeğen, destek istedi
Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’da gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı’nda, Konyalı sanayicilerin sorun ve taleplerini içeren 25 maddelik raporu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve EKK üyesi bakanlara sunarak destek istedi.
Büyükeğen, “Sanayicilerimizden bizlere gelen Konya’nın demir yolu alt yapısının güçlendirilmesi, uçak seferlerinin artırılması, yabancıların kayıtlı bir şekilde istihdamı, mesleki eğitim, ağır sanayi kollarındaki personel temininde yaşanan güçlükler gibi sorunların ve taleplerin yer aldığı 25 maddelik raporumuzu Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve ilgili bakanlarımıza sunarak destek istedik” şeklinde konuştu.
Raporda yer alan taleplerin, Konya sanayisinin gelişimi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Mustafa Büyükeğen ayrıca, Cevdet Yılmaz ve beraberindeki bakanlardan Konya’nın “İlçelerle Birlikte Topyekun Kalkınma Stratejisi”ne de destek istedi.
KSO’nun Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’na (TEPAV) hazırlattığı ‘Konya İçin Yeni Bir Kalkınma Stratejisi Araştırması’nı da Yılmaz’a ve bakanlara ileten Büyükeğen, “Oda olarak biz, şehrimizin yeni kalkınma stratejisinin ilçelerle birlikte topyekun kalkınma olması gerektiğini söylüyoruz. TEPAV ile birlikte yaptığımız Konya İçin Yeni Bir Kalkınma Stratejisi Araştırmamız da, Konya’mızın ilçelerle birlikte topyekun bir kalkınma stratejisi geliştirmesi gerektiğine işaret ediyor. Şehir merkezindeki organize sanayi bölgelerimiz neredeyse tamamen dolmuş durumda. Ancak ilçelerimizdeki OSB’lerimiz yatırımcılarını bekliyor. Biz, KSO olarak Marmara Havzası’ndan gelecek yatırımların ve Konyalı sanayicilerimizin yapacağı yeni yatırımların öncelikli adresinin ilçelerimiz olması gerektiği görüşündeyiz. Bu yeni kalkınma stratejisi, sadece ilçelerimize değil, şehrimize de büyük katkı sağlayacaktır” dedi.