FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 2024 yılını değerlendirdi ve 2025 yılı beklentilerini aktardı. Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hacısüleyman, 2024’de alınan önlemlerle Türkiye’nin risk primlerinin gerilediğini, uluslararası kredi notunun arttığını, döviz rezervlerinin yükseldiğini, enflasyonda gerileme ve faiz indirimlerinin başladığını söyledi.
Sanayi sektörünün, tarım, inşaat ve hizmet sektöründen çok daha zayıf performans gösterdiğini ve iki çeyrek daraldığına dikkat çeken Hacısüleyman, “Maliye politikası, para politikasına yeteri kadar destek verilmedi. Yapısal reformlar konusunda yavaş ilerlendi. Ancak, iyi işaretler de geliyor. PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) dipten dönüyor. Kimya, plastik ve gıda en iyi durumdaki sektörler arasında yer alıyor. Tekstil, giyim, deri ve ana metal en zayıf durumdaki sektörler.” şeklinde konuştu.
2024’ün 11 aylık dönemde ihracatın yüzde 2,5 arttığını; ithalatın yüzde 4,9, dış ticaret açığının ise 24,2 milyar dolar azaldığını belirten Hacısüleyman, dış ticaretteki azalmanın 6,3 milyar dolarının ihracat artışından, 17,9 milyar dolarının ise ithalat düşüşünden geldiğini söyledi.
“TL reel olarak değerlenecek”
2025 yılı beklentilerini de anlatan Yusuf Hacısüleyman, “Mevcut ekonomi politikaları sürdürülecek, pozitif reel faiz devam edecek. Muhtemelen her Para Politikası Kurulu toplantısında faiz inecek. TL reel olarak değerlenecek. Şirket karları azalmaya devam edecek, iç talepte büyüme 2024’teki gibi yüzde 3 civarında olacak. Turizmde yabancı ziyaretçi sayısı artmaya devam edecek. Ancak işsizlik oranı hafifçe artacak, ekonomi yüzde 3 civarında büyüyecek.” dedi.
Antalya 6. en büyük ekonomi
Antalya’nın tarım, turizm ve sanayisi ile Türkiye’nin en büyük 6. ekonomisi olduğunu belirten Hacısüleyman, şunları kaydetti: “Antalya Dünyanın en fazla turist alan 4. şehri, toplam tarım alanlarının yüzde 1,4’ü, sebze üretim alanlarının yüzde 5,9’u, meyve üretim alanlarının yüzde 2,3’ü, süs bitkileri alanlarının yüzde 13,6’sı ile sera alanlarının yüzde 41’i Antalya’da yer alıyor. Yüzde 3,6 pay ile en yüksek 4. kredi hacmi, yüzde 3,4 pay ile de mevduat hacminde 4. Sırada yer alıyor. Antalya, takipteki alacaklarda TL bazında 7, oran bazında 51. sırada bulunuyor. Bu da Antalya’nın borcunu ödeyebilecek durumda olduğunu gösteriyor.”
Göçlere kent nüfusu 60 bin arttı
Başkan Hacısüleyman, konuşmasının ardından soruları da yanıtladı. Antalya’nın iç ve dış göç aldığını, nüfusunun 60 bin olan Korkuteli ilçesi kadar arttığını kaydeden Hacısüleyman, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya’da yabancı nüfusun 150 bine çıktığını, şu anda 105 bin civarında yerleşik yabancı bulunduğunu bildirdi.
İki ülke arasındaki savaşın sona ermesiyle Antalya’ya gelen turist sayısında önemli artışlar olacağına dikkat çeken Hacısüleyman, “Göç ile birlikte elbette sermaye de Antalya’ya geliyor. Rusya-Ukrayna savaşı sonlanır ise Antalya’ya gelecek turist sayısı daha da artacak. Antalya olarak buna hazırlıklı olmalıyız. Yabancı turist sayısı 2 milyona çıkabilir. Havaalanları bunun için hazırlık yapılıyor.” diye konuştu.
“2026’da zorluklar yaşayabiliriz”
Döviz kurundaki baskılanmanın turizm sektöründe sıkıntıya yol açtığını ifade eden Hacısüleyman, “Kurlardaki baskılanma, enflasyonun yüksekliği ile birlikte maliyetlerde artıyor. Turizmcilerin kar marjı düştü. Antalya turizm sektörü 49 sektörü etkiliyor. 2025’i kaldırabilecek mi? 2026’ya girerken zorluklar yaşayabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.