Talip ÖZTÜRK
Deprem felaketinin ardından birçok altın imalatçısının zarar gördüğü ve üretimin uzun bir süre durduğu Kahramanmaraşlı kuyumcu atölyelerinin açığını Gaziantepli imalatçılar kapatıyor. Deprem sonrasında üretim kapasitesinin yüzde 50 oranında arttığı Gaziantep’te üreticiler, ürün çeşitliliğini de artırarak bölgenin altın ihtiyacını karşılıyor.
Gaziantep Kuyumcular Odası ve Gaziantep Ticaret Odası’na kayıtlı 800 kuyumcu işletmesinin bulunduğu Gaziantep’te altın imalatı yapan 200 kadar işletmede depremden sonra üretim kapasiteleri arttı Kahramanmaraş’ta sektörde yaşanan yıkımın ardından üretimin bir kısmı Gaziantep’e kaydı. Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Tuncay Tabur, Kahramanmaraş’ta depremde zarar gören işletmelerden dolayı Gaziantep’te siparişlerin arttığını söyledi. Gaziantep’te işletmelerin üretim kapasitelerinde yüzde 50 artış yaşandığını ifade eden Tabur, “Biz depremden sonra iş yapmaya başladık dersek yanlış olur. Gaziantepli imalatçılar, dün kurulmuş değil. Zaten üretim altyapısı ve teknolojisiyle hâlihazırda yüksek bir kapasiteye sahiptik” dedi.
“Gaziantep, piyasadaki talebi karşılıyor”
Kahramanmaraş’ta kuyumcu atölyelerinin gördüğü zarar sonrası üretimin durduğunu ve piyasada açık yaşandığını anlatan Tuncay Tabur, “Türkiye piyasasında bilezik imalatının sözünü Gaziantep söyler. Kahramanmaraş, zincir, kelepçe bilezik gibi işçilikli, telkâri ürünler ortaya çıkarırdı. Şimdi biz o ürünlere de yöneldik. Pazarda bir açık vardı Gaziantep o açığı kapattı. Bizim makinelerimiz de ustalarımız da var. Artan işlerimiz karşısında tasarımda bir sorunumu yok. Ürünlerimizde kendi tasarımlarımızı kullanıyoruz. Üniversite ve meslek liseleri ile kalifiye eleman ihtiyacına yönelik de sürekli olarak çalışıyoruz. İmalat konusunda bir sorunumuz yok. İhracata yönelmek isteyen firmalar için öncü olacağız. Şu an için de zaten ürettiğimiz altınlar iç piyasaya ancak yetiyor. Gaziantep de bu talebi karşılıyor” diye konuştu.