ANTALYA /EKONOMİ
Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Başkanı Gökçen Atmaca, aylık üye toplantısında Türkiye ve dünyada yaşanan küresel gıda krizi ve beslenme konusunda bilgi verdi.
Beslenme hakkının, herkesin yeterli, güvenli, sağlıklı gıdaya kolayca ve sürdürülebilir şekilde ulaşmasını kapsadığını anlatan Atmaca, “Adına ister iklim değişikliği diyelim ister küresel felaket, karşımıza çıkan gerçek artık ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. BM rakamlarına göre her yıl 6 milyon çocuk açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitiriyor. Araştırmalara göre dünyada temel yiyecek, su, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için en zengin 225 kişinin toplam varlıklarının yüzde 4’ünün yeterli olabileceği, bu miktarın ABD ve Avrupa Birliği’nde bir yılda yapılan parfüm harcamalarına eşit olduğu hesaplanmıştır.” diye konuştu.
Gıda krizi ve derin yoksulluğun hem Türkiye hem de dünyada büyük bir toplumsal sorun haline geldiğine dikkat çeken Atmaca, “Ekonomik krizler, iklim değişikliği, savaşlar, pandemiler ve sosyal eşitsizlikler gibi faktörler, özellikle düşük gelirli haneler ve kırılgan gruplar için gıda güvenliği ve yeterli beslenme sorunlarını daha da derinleştirmiştir. Bu durum küresel bir sorun olmanın ötesinde, uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler gerektirmektedir. Türkiye ve dünya genelinde bu sorunun üstesinden gelebilmek için çeşitli stratejiler geliştirilmelidir.” dedi.
Tarımda daha verimli ve çevre dostu yöntemler, su kaynaklarının daha verimli kullanılması, organik tarım ve tarımsal çeşitliliğin artırılmasının önemli olduğunu belirten Atmaca, “Ayrıca küçük ölçekli çiftçiler desteklenmeli ve yerel üretim teşvik edilmeli. Gıda bankaları ve benzeri sosyal yardım programları yaygınlaştırılmalı, yoksul aileler için gıda teminini kolaylaştıracak önlemler alınmalı” şeklinde konuştu.