EVRİM KÜÇÜK
Küresel tahıl piyasalarında tedarik endişeleri azalıyor. Bu da buğday, mısır ve soya fasulyesi gibi en çok ticareti yapılan tahıllara yönelik yatırımcı talebini baskılıyor. Chicago vadeli işlemlerinde buğday fiyatları son 1 haftada yüzde 4’e yakın gerileyip kile başına 5.40 doların altına indi, mısır fiyatları da benzer bir oranda azalıp 4.50 dolara geriledi. Ticaret savaşlarını daha çok odaklanan Soya fasulyesinin kile fiyatı da 10 dolarla yılbaşına göre daha yatay bir görünüm içinde.
Karadeniz’de güvenli ticaret
Rusya ve ABD, Karadeniz Girişimi kapsamında ticari gemilerin askeri amaçlarla kullanılmasının engellenmesi ve bölgedeki seyrüsefer güvenliğinin sağlanmasına yönelik adımlar atacak. Varılan anlaşmayla ABD, Rusya’nın tarım ve gübre ihracatının dünya pazarlarına erişimini yeniden sağlamak amacıyla destek verecek.
ABD’nin Rusya ve Ukrayna ile anlaşması ardından buğday vadeli işlemleri rahatlama gösterdi. Bu, iki ülkeden daha güvenli buğday ihracatının önünü açabileceği beklentisi buğday ve mısır fiyatlarına düşüş getirdi.
Chicago vadeli işlemlerinde buğday fiyatları son 1 haftada yüzde 4’e yakın gerileyip kile başına 5.40 doların altına indi, mısır fiyatları da benzer bir oranda azalıp 4.50 dolara geriledi. ABD-Çin ticaret savaşına en çok konu olan tahıl ürünü soya fasulyesinin fiyatı daha yatay bir görünümle 10 dolar civarında ancak geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 aşağıda seyrediyor.
ABD, Brezilya ve Arjantin’de yağışlar artıyor
Aşağı yönlü baskı, hava koşullarının tahıllar lehine olmasıyla daha da arttı. Dünyanın en büyük tahıl üreticileri arasında yer alan ABD, Arjantin, Brezilya’da artan yağışların ürün koşullarını iyileştirmesi bekleniyor. ABD’nin Orta Batı bölgesinin yağış alması ve kışlık buğday yetiştirme alanlarına yardımcı olması bekleniyor. Brezilya’daki yoğun yağışlar soya fasulyesi hasadını geciktiriyor ancak ikinci mısır ürünü için faydalı. Önümüzdeki hafta Arjantin ve Güney Brezilya’nın geç soya fasulyesi ve mısır ekimleri için uygun yağış alması bekleniyor. Ukrayna’da ise artan sıcaklıklar erken ilkbahar ürünlerinin ekilmesine olanak sağladı.
Karadeniz’de anlaşma Rus tarımına uzun vadede yarayacak
ABD-Rusya-Ukrayna hattında sağlanan anlaşmanın kısa vadeli etkilerden çok uzun vadede Rusya’ya avantaj sağlayacağı öngörülüyor. Zira, Rusya’nın şu anki ihracat kısıtlamaları yaptırımlardan değil, enfl asyonu dizginlemek amacıyla hükümetin uyguladığı sınırlamalardan kaynaklanıyor. Anlaşma hayata geçirilirse Putin'in Rusya'yı bir tarım süper gücüne dönüştürme hedefi ni yakalayabileceği ifade ediliyor. Rusya, 2030'a kadar tarımsal ihracatını yüzde 50 oranında artırmayı ve Asya, Afrika ve Latin Amerika'da yeni pazarlar hedefl emeyi hedefliyor. Rusya'nın ihracatçı fi rmalarına, bankalarına ve nakliye şirketlerine yönelik yaptırımların kaldırılması bunu kolaylaştırabilir.