EVRİM KÜÇÜK
Rusya-Ukrayna barış anlaşması umudu, Başkan Trump ile Ukrayna lideri Zelenskyy arasında iplerin gerilmesiyle zayıfladı. Piyasanın dikkati yeniden gümrük vergisi endişelerine çevrildi. ABD’nin Kanada, Çin ve Meksika’ya yönelik tarifeleri bugünden itibaren uygulaması bekleniyor. Hatta Çin, geçen ay uygulanmaya başlayan tarifelerin üzerine ek yüzde 10 tarife ile karşı karşıya.
Petrol piyasası için kritik
Kanada ve Meksika’ya uygulanacak olası tarifelerin piyasada özellikle petrol tarafında önemli etkileri olması bekleniyor zira iki ülke ABD’ye ham petrol sağlayan en büyük tedarikçiler.
Çin’e kümülatif %20 verginin acısı tarımdan çıkacak
Tarım tarafı ise Çin’in ABD’ye sert misilleme yapabileceği beklentisinden etkileniyor. Çin, geçen ay uygulanan yüzde 10’luk tarifeye ek yüzde 10 daha vergiyle karşı karşıya. Bunun sonucunda kümülatif yüzde 20'lik bir gümrük vergisi ortaya çıktı.
Çinli yayın organı Global Times'ın haberine göre, "Çin, ABD'nin yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulama tehdidine yanıt olarak ilgili karşı önlemleri formüle ediyor. Haberde, "Karşı önlemler büyük olasılıkla hem tarifeleri hem de bir dizi tarife dışı önlemi içerecek ve büyük olasılıkla ABD tarım ve gıda ürünlerini kapsayacak” deniliyor.
Chicago’da tahıl fiyatları geriliyor
Misilleme korkusu fiyatlara yansıyor. Chicago’da mısırın kile fiyatı şubatta kaydedilen 5.02 dolar seviyesinden sert şekilde geri çekilip 4.50 dolara indi. Buğday vadeli işlemleri, kile başına 5.50 doların altına geriledi. Mısır fiyatı haftalık bazda yüzde 5 ve buğday yüzde 6.3 geriledi. Soya fasulyesi yüzde 1.2 kayıpla 10 dolar seviyesine geri çekildi. AgMarket.net’in kurucu ortağı Jim McCormick, tarifeler uygulandığında tarımın suratına bir yumruk yemiş gibi olacağını söylüyor.
Çin soya fasulyesinin, Meksika ise mısırın başlıca ithalatçısı. Dünyanın en büyük tarım ithalatçısı ve ikinci büyük ekonomisi Çin, 2024'te 29.25 milyar dolar değerinde ABD tarım ürünü ithal etti. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 14 düşüş anlamına geliyor.
Bakır iki haftanın en düşük seviyesinde
Endüstriyel metaller, Trump’ın tarife politikaları nedeniyle 2025’e dalgalı bir başlangıç yaptı. ABD’nin tarifelerine yanıt olarak atılacak adımların neden olacağı bin ticaret savaşı Çin ve diğer ülkelerde büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Bunun talebi azaltacağı endişesi Londra’da bakırı iki haftanın en düşük seviyesi ton başına 9.350 dolara çekti. Alüminyumun tonu da 2 haftada 100 dolar düşüp 2.600 dolara indi. Ticaret gerilimlerin yarattığı güvenli liman alımlarıyla dolar endeksinin güçlenmesi de metallerin aleyhine.
Gözler Çin’in Ulusal Halk Kongresi’nde!
Çin'de yılın en büyük siyasi etkinliği bu hafta başlıyor. Ulusal Halk Kongresi, Başbakan Li Qiang’ın yıl için ekonomik büyüme hedefini açıklamasıyla yarın başlıyor. Analistler bunun yaklaşık yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. Uluslararası Para Fonu ise bu yıl yüzde 4,6'lık daha düşük bir büyüme öngörüyor. Kongre’de iç talebin artırılmasına ve bilim ve teknolojide yeniliğin teşvik edilmesine yönelik kararlar çıkması bekleniyor. Ayrıca büyümeyi desteklemek için özel sektöre daha fazla hükümet desteği sağlanması beklentisi de var.