EVRİM KÜÇÜK
ABD Başkanı Trump’ın fitilini çektiği küresel ticaret savaşının ekonomide yarabileceği baskı petrol fiyatlarına yansıyor. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, yaptırım riskine karşın, zayıf seyrediyor. Petrol fiyatlarındaki baskı, Trump’ın açıkladığı tarifelerin ekonomide belirsizliğin ve zayıf talebin habercisi olarak görülüyor.
Dünya ABD’nin karşılıklı tarifelerine hazırlanırken Brent petrolünün varili 74 dolar seviyesine doğru geriledi. Arza yönelik tehditler artmasına karşın, fiyatlar güçlenmekte zorlandı. Trump’ın Rusya ve İran’a yönelik ikincil tarife tehditleriyle hafta başındaki kazanımlar, Beyaz Saray’ın karşılıklı tarifelerinin etkisiyle yerini düşüşe bıraktı. Trump vergilerin birçok ülkeyi etkileyeceğini ve enerji talebini azaltabilecek olası bir ekonomik düşüş konusunda endişelere yol açacağını öne sürdü.
Brent 75 doların altında
Brent buna tepki olarak 75 doların üzerinden 74 dolara doğru geri çekildi. Fiyatlar bu yılın zirvesi 82 doların üzerinden yaklaşık yüzde 10 gerilemiş durumda. Ocakta fiyatlar kısa süreliğine varil başına 80 doların üzerine çıktıktan sonra tersine dönerek dört yıllık düşük seviyesi olan 68 dolara indi ve sonrasında istikrara kavuştu. Amerikan ham petrolünün varili de 71 doların altına geri çekildi. Fiyatlar bu yılın ocak ayında 79 doların üzerinde işlem görmüştü.
Tarifelerin fiyatları daha sert düşürmesini Rusya ve İran’a yönelik yaptırım haberleri sınırladı. Ancak küresel ticaret savaşı ortamında fiyatların genel olarak 65-85 dolar arasında kalması bekleniyor. Emtia öngörüleri piyasalar tarafından yakından takip edilen Saxo Bank, bu yıl ham petrol fiyatlarının 65-85 doları aralığında işlem göreceği yönündeki tahminini koruyor.
OPEC’in üretim artışı izleniyor
Zira Trump’ın agresif ticaret politikalarının küresel büyümeyi ve talebi olumsuz etkileme olasılığı bulunuyor.
Ayrıca, OPEC+’nın Nisan ayından itibaren üretimi kademeli olarak canlandırma planları var. Yine da ABD’nin yaptırımları artırmasıyla İran ve Venezuela’dan gelen üretimin zarar görebileceği yönünde tehditler göz ardı edilmiyor.
Rusya’nın 7.4 milyon varil üretimi tehdit altında!
Venezuela’ya karşı benzer bir eylemde bulunan bir yürütme emrinin ardından ABD’nin şimdi Rusya ve İran’ı hedef alabileceği belirtiliyor. Bu gerçekleşirse, her iki ülkeden de önemli petrol ihracat hacimleri göz önüne alındığında, piyasa yukarı yönlü risk oluşabilir. Rusya yaklaşık 7.4 milyon varil/gün ham petrol ve rafine edilmiş ürün ihraç ederken, İran yaklaşık 1.4 milyon varil/gün ham petrol ihraç ediyor. Rus ham petrolünün başlıca alıcıları arasında Çin ve Hindistan bulunuyor. Son dört yılda, İran ve Venezuela, üretimlerini günde 1.6 milyon varil artırarak OPEC’in toplam üretimindeki paylarını yüzde 10.6’dan yüzde 15.7’ye çıkardı. Aynı zaman diliminde, OPEC’in üç Ortadoğu üyesi, üretimlerini günde 1.6 milyon varil azalttı. Trump’un petrol üreticilerine yaptırımı gündeme almasının fiyatları yükseltici etkisi olabilir.