Dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden BHP, 2050’ye kadar küresel bakır talebinin yıllık yüzde 70 artarak 50 milyon tona ulaşacağını öngörüyor.
Talebin %23’ü enerji geçişi kaynaklı
Söz konusu dönemde enerji geçiş sektörünün bakır talebi yüzde 23’ü temsil edecek. Şu an bu oran yüzde 7 civarında. Veri merkezleri, 5G ve yapay zekayı içeren dijital sektörün talepte payı bugünkü yüzde 1’den yüzde 6’ya çıkması öngörülüyor. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte, ulaşımın bakır talebindeki payının 2021’deki yüzde 11’den 2040’a kadar yüzde 20’ye çıkması bekleniyor.
Arz tarafında ise büyük bir sıkıntı kapıda. BloombergNEF’in yıllık Geçiş Metalleri Görünümü’ne göre, sektörün 2050 yılına kadar net sıfır iletim dünyasının hammadde talebini karşılamak için 2.1 trilyon dolara ihtiyacı olacak. BNEF mevcut ham madde bulunabilirliğinin artan talebi karşılamak için yetersiz kaldığını bildiriyor.
61 yeni bakır madenine ihtiyaç var
Benchmark Mineral Intelligence’dan alınan verilere göre, 2030 yılına kadar küresel batarya talebini karşılamak için 293 yeni maden veya tesise ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Tüm metaller arasında bakırın en fazla ilave tonaja ihtiyaç duyduğunu, 3.664.000 ton veya 61 maden daha fazla ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Keşif ve araştırma sonrasında, maden projelerinin faaliyete geçmesi uzun zaman alıyor. ABD ve Kanada’da bir bakır madeninin keşfinden üretimine kadar geçen süreç 30 yılı aşabiliyor.