MARUF BUZCUGİL
Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde ABD’nin “seçici ve korumacı” gümrük düzenlemelerinin uluslararası ticareti ve en önemlisi de Türkiye’nin dış ticaretini nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Ankara’da dış ticaret mutfağında Dışişlerinin de destek verdiği yoğun çalışma var. ABD kaynaklı olası gümrük hareketlerinin Türkiye’nin önüne getireceği fırsat ve tehditler Ticaret Bakanlığı’nda mercek altına alınıp yeni uluslararası düzeni gören “ülke aklı” aranıyor.
EKONOMİ’nin edindiği bilgilere göre çalışmalar Türkiye’nin ABD ve AB ile güçlü ticaret bağları dikkate alınarak yürütülüyor. Ülke aklı şu stratejik yaklaşımı öne çıkarıyor: “Küresel gelişmeler, mal akışları, hizmet ihracatlarının gelişimi yakından takip edilerek, en fazla ticaret yapılan ülkelerle yeni dönem koşullarına göre yakın diyalog ve işbirliği içinde gerekli adımların zamanlıca atılması.” Peki Türkiye’yi etkileyebilecek gelişmeler nasıl meydana çıkabilir? Bu konudaki senaryo da şu gelişmeleri öngörüyor: “ABD tarafınca ilave gümrük vergisi uygulanan ülkelerin de karşı önlem olarak ABD’ye misilleme yapması beklenebilir. AB başta olmak üzere, dünyada ihracatın daralması ve ülkelerin yeni pazarlara yönelerek ithalat artışlarına sebep olması; bunun da sonucu olarak küresel anlamda korumacılığın yayılması, Türkiye’nin dış ticaretini de etkileyebilecek.”
ABD ile ticareti artırmak önem kazandı
Dış ticaret mutfağından bize yansıyanlar ABD seçimlerinin ardından 21 Aralık’ta TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun gazetecilere aktardığı dış ticaret tavsiyelerini hatırlattı. Kısa süre önce Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Başkanlığı’na ikinci kez seçilen Hisarcıklıoğlu, Antalya’daki ATO Meclisi istişare toplantısı sırasında benim de aralarında olduğum gazetecilerle sohbetinde ABD pazarındaki fırsatlara dikkati çekmişti. ABD pazarında geniş olanaklar bulunduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sadece inşaat malzemeleri sektörünün yıllık 120 milyar dolarlık ithalat hacmine sahip olduğuna işaret etmişti. Türkiye ABD pazarını gözüne kestirmiş durumda ama bu kadar yüksek enfl asyonla dünyanın en gelişmiş pazarında işi çok zor.