19 Mart’tan beri iç siyasette yaşanan olaylardan etkilenen finansal istikrarın tekrarı için, hükümet tarafından alınan tedbirlerin etkili olduğunu söyleyen Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Gülşeyma Doğançay, “Ancak iç siyasi belirsizliklere, ticaret savaşlarının tetiklediği küresel risklerin de eklenmesiyle finansal oynaklığın daha da arttığı bir döneminin içine girmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla iç ve dış gelişmelerle yeni kur şoklarının yaşanması durumunda para ve maliye politikası otoritelerinin mevcut uygulamaları güçlendirici yeni kararlar alması beklenebilir” dedi. Doğançay, bunların geçici uygulamalar olabileceği gibi (likidite sterilizasyonuna ya da dövize talebi dengeleyici ihaleler), ekonomik dinamiklerde kalıcı hasar riskinin belirmesi durumunda politika çerçevesinin tekrar düzenlenmesi ya da ayarlanması gibi önlemleri de içeren karar olabileceğini söyledi.
Yatırımcı altına güveniyor
Türkiye’de yaşanan gelişmelerin yatırımcı tercihlerini önümüzdeki dönemde nasıl etkileyebileceğine ilişkin öngörülerini paylaşan Gülşeyma Doğançay, “Kurum olarak BIST100 için 12 aylık beklentimiz 13.450 seviyesinde. Yurt dışı ve yurt içi dalgalanmalara rağmen bu seviyenin kolaylıkla ulaşılabilecek bir nokta olduğunu düşünüyoruz” dedi. “Önümüzdeki süreçte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enfl asyondaki iyileşmeye paralel faiz indirimlerine devam etmesini ve bunun sonucunda piyasa faizlerinde normalleşme görmeyi bekliyoruz” diyen Doğançay, şunları söyledi: “Kur tarafında son yaşanan oynaklıkla sene başından beri %7 oranında bir değişim olurken sene başından beri %10 olan enfl asyonun altında kaldığını ve bu durumun bu şekilde devam etmesini bekliyoruz. Bu yıl için ortalama kur tahminimizi 39,35 seviyesinde koruyoruz. Ons altın ise, 2025 yılı içerisinde güvenli liman olarak yatırımcıların tercihinde olmaya devam edecek. Bu noktada sınırlı düzeltmelere rağmen pozitif beklentimizi koruyoruz.”
İç piyasada ve toplumsal hayatta büyük tepkilere yol açan olayların yürütülmekte olan enfl asyonla mücadele programına etkilerine ilişkin sorumuzu yanıtlayan Doğançay, yaşanan dalgalanmaların ekonomik program üzerinde kalıcı bir hasar yaratmadığını söyledi. En önemlisinin piyasa katılımcılarının programın devamına yönelik güvenini sürdürmesi olduğunu belirten Doğançay; şöyle konuştu: “Ayrıca küresel tarafta yaşanan tarife savaşlarının içeriye yansıması, oynaklık artışıyla birlikte doğru politikalar izlenmesi durumunda pozitif ayrışmalara da neden olabilir. Özellikle, emtialar üzerinde aşağı yönlü riskler, ülke olarak tarife listesinde korunaklı pozisyonumuz ve artan küresel resesyon senaryolarının merkez bankalarında destekleyici olma yönünde yarattığı baskı iç dinamiklerimize destekleyici olacaktır. Son ancak önemli bir nokta olarak, ekonomik reformların ve enfl asyonla mücadelenin bir sonraki aşamaya taşınması, güven artırıcı politikaların da hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.”