Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün tümü güzel olan fotoğrafları arasında en farklı gördüğüm, harf devriminin anlatıldığı, L'illustration dergisinin 13 Ekim 1928 tarihli kapağında da kullanılan, kara tahta karşısında yer aldığı karedir. Kararlı bir duruşu ifade eder bana göre. Ulu Önder, bu duyguyu sanırım hassasiyetle yaşadığından, Latin harflerine beş yılda geçilmesinin planlandığını ifade eden Falih Rıfkı Atay’a, “Üç ay. Ya üç ayda uygulayabiliriz yahut hiç uygulayamayız” yanıtını verir.
Atamıza ilişkin yakıştırılan sıfatlar içinde en çok, ‘başöğretmen’i sevdim hep. Cumhuriyet’in en iyi anlatan sözcüğün ‘aydınlanma’ olduğunu düşünmemden kaynaklıdır belki de bu durum. Harf Devrimi’nin 95’inci yılı, önümüzdeki 1 Kasım’da kutlanacak. Aynı ay içinde Öğretmenler Günü’nü de (24 Kasım) yaşayacağız.
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına ilişkin izlediğim etkinliklerin sayısının artmasıyla ilgili olsa gerek, klavyemden dökülen yukarıdaki satırlar. Yanı sıra içinde 10 Kasım tarihinin de yer aldığı aya yaklaşmamız sebebiyet verdi, herhalde.
Yüzüncü yıla yönelik etkinlikler demişken; Türkiye İş Bankası tarafından düzenlenen, “Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış" başlıklı konferansta Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali’nin konuşmasında geçen, kurucu genel müdür Celal Bayar koltuğuna yönelik gösterdiği hassasiyete ilişkin tümcelerin, tüm dinleyiciler gibi beni de duygulandırdığını itiraf etmeliyim. Adnan Bali’nin konuşması, Cumhuriyet’in ilk yüzyılına ilişkin önemli detayları içeriyordu. Konferansın diğer ev sahibi Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran da geleceğe yönelik hazırladığı konuşmasında, “Atatürk bizlere 'yurttaşlarım, efendiler, ey Türk gençliği' diyerek yaptığı konuşmalarda gösterdi ki ne ülkemizin büyüklüğü ne coğrafyası ne iklimi ne doğal kaynakları; en önemli varlığımız, en büyük gücümüz her zaman insan kaynağımızdır. Biz hızlı öğrenen, hızlı adapte olabilen, ufku açık bir halkız. Denemeyi, hatalarımızı düzeltmeyi, bildiklerimizi paylaşmayı biliriz” diyordu.
Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından özenle hazırlanan bir etkinlik daha vardı geçtiğimiz günlerde. İstanbul Zorlu PSM’nin kokteyl alanını tıklım tıklım dolduran topluluk, Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyet kazanımlarına yönelik vurgusu yüksek konuşmaların yanı sıra spordan, müziğe, sanatın farklı dallarına uzanan bir geceye eşlik etti. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “İkinci yüzyıla girerken önümüzde yeni bir dönemeç var. Yapmamız gereken, çağın gerektirdiği dönüşümü doğru okumak. Bir yüzyıl önce Atatürk’ün yapmış olduğu gibi cesur ve kararlı olmak” derken, Cumhuriyetin temel kazanımlarından birinin çağdaş ve eşit eğitim olduğuna dikkat çekiyordu.
Gecede, eğitime özel bir yer ayrılmıştı. Türk Eğitim Vakfı’nın desteğiyle başarıya ulaşan isimler de toplumumuzun rol modeli gençler olarak kürsüdeydi.
Dilerseniz, Türkiye’nin dört bir yanında sürmekte olan Cumhuriyet’in 100’üncü yılı projelerinden biriyle devam edelim.
Şimdiye dek 19 mahallede bin 910 çocuk yararlandığı Kayseri’nin Talas İlçesi’nde yürütülen Gezici Kütüphane ile bu alandaki ihtiyacın karşılanmasına katkı sunan Talas Belediyesi Başkanı Mustafa Yalçın, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında örnek bir projeye imza attı. Türkiye’de ilk kez olarak, ‘100 Apartmanda 100 Kütüphane’ hedefiyle yola çıkıldı ilçede. Projeyle doğalgaza geçilmesinin ardından binalarda boşa çıkan kazan daireleri, birer semt kütüphanesine dönüştürülüyor.
Binaların sözünü ettiğimiz bölümleri belediye ekipleri tarafından boya badanadan geçiriliyor, duvarlarına raflar yerleştiriliyor, belediyeden ve bağışlarla sağlanan kitapların teminiyle apartmanlarda kütüphaneler kuruluyor.
Sizce de iyi bir fikir, anlamlı bir çalışma değil mi?
Kendisi de öğretmen olan, beş yıllık meslek yaşamının ardından belediyeciliğe adım atan Mustafa Yalçın, apartmanların bodrum katlarında kütüphaneler oluşturduklarını söylüyor ve “Okumayı daha fazla teşvik etmek istiyoruz. Ülkemizde, ülkemizde olduğu kadar dünyada da benzeri bir çalışma olduğunu düşünmüyorum” diyor.
30 yıllık belediyeci Mustafa Yalçın. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunu. Çok severek yaptığı öğretmenlik mesleğinden sonra Kayseri’de adım attığı belediyecilik alanında, bir dönem Van’da da hizmet yürütmüş. 20’ye yakın camidede kütüphane kurduklarını dile getiren Yalçın, duyarlı vatandaşların kitap bağışlarına açık olduklarını ifade ediyor.
[caption id="attachment_27667" align="aligncenter" width="952"] Karikatür: Prof. Dr. Deniz DOKGÖZ[/caption]