Sapanca Gölü, Sakarya ve Kocaeli sınırlarında birinci sınıf içme suyu özelliğine sahip bir göl. Ancak kurak geçen bir yaz sezonu sonrasında Sapanca Gölü’nün suyu son yılların en düşük seviyesinde. Sakarya’nın içme suyu kaynağı Sapanca Gölü’nden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de dönem dönem su çekiyor. Sapanca Gölü’nü besleyen dereler de kurak geçen yaz sezonunda gölü yeteri kadar besleyemedi. Ayrıca Sapanca Gölü’nü kirleten göl etrafında kümelenmiş ve kontrol edilemeyen çok sayıda yapı da var.
Sapanca Gölü’nün bugünkü konumu bilim insanlarını da endişelendiriyor. Yapılan gözlemler ve araştırmalara göre içinde barındırdığı canlı ve bitki çeşitliliği bakımından geçmiş dönemlerde daha zengin olan gölde aşırı avcılık, kaynakların azalması, yaşanabilir alan ve Sapanca Gölü’nü besleyen dereler üzerine engeller yapılması ve kontrolsüz su kullanımı gibi nedenlerle günümüzde bazı canlı türleri yaşamıyor. Neticede bir taraftan Sapanca Gölü’nün etrafında yapılaşma devam ederken, diğer taraftan da gölü korumaya yönelik bugüne kadar yapılan çalışmalar da yeterli olamadı.
Bugünkü konumu itibariyle Sapanca Gölü, ileri boyutta bir kirlilik tehlikesi ile karşı karşıya. Ancak, bu noktada harekete geçen Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Sapanca Gölü ile ilgili projeleri ve kararlı duruşu ümit verici nitelikte. Sakarya Gazeteciler Cemiyeti’nde ağırladığımız Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın kentsel dönüşüm ve Sapanca Gölü hassasiyeti, Sakarya’nın geleceği için stratejik bir önem ifade ediyor. İlk etapta Sapanca Havzası'nda, akarsularda ekolojik sürekliliğin yeniden oluşturulmasına yönelik yeni bir projenin uygulamaya alındığını dile getiren Başkan Alemdar, projenin devamında Sapanca Gölü’nün etrafında kirliliğe sebep olan ve yasalara uygun olmayan yapı ve tesislerin kaldırılarak gölün etrafının yürüyüş ve bisiklet yolları ile herkesin kullanımına açık hale getirileceğini söyledi. Diğer taraftan kentsel dönüşümü de gerçekleştirerek Sakarya’yı depreme dayanıklı ve dirençli bir şehir haline getirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Başkan Alemdar, her iki projeyi de Sakarya için hayati bir öneme sahip olarak görüyor.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm ve Sapanca Gölü’nü korumaya ve kirliliğini önlemeye yönelik atacağı adımlara herkesin destek olması gerekiyor. Çünkü her iki projenin de gerçekleşmesine engel olacak ve direnç oluşturabilecek süreçleri var. Bu nedenle Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm ve Sapanca Gölü’nü korumaya yönelik projelerini kısa sürede hayata geçirebilmesi için Sakarya kamuoyunun da kararlı duruşuna ve desteğine ihtiyacı var.