HÜSEYİN GÖKÇE
Gerek iç siyasi gelişmeler, gerekse Trump kaynaklı uluslararası gelişmeler Türkiye’nin gündeminin çok sık değişmesine yol açıyor. Bu kapsamda elektrik faturalarına geçtiğimiz hafta yapılan yüzde 25 gibi yıllık enfl asyon hedefinin üzerindeki zam oranı da kamuoyundaki tartışma konuları arasında kendisine yer buldu.
Bu tartışmalar devam ederken, fatura dönemi gelen aboneler elektrik dağıtım şirketlerinden gelen detaylı bir sübvansiyon SMS’i ile karşılaştılar. Abonelere son ödeme tarihlerinin hatırlatıldığı kısa mesajlarda, tüketim bedeli belirtilirken, devlet desteği miktarı da yazılarak ödenmesi gereken tutar ifade ediliyor. Örneğin “Tüketim bedeliniz 1599 TL olup, 769 liralık devlet desteğinden sonra ödemeniz gereken fatura tutarı 830 TL’dir” şeklinde bir yazı ile karşılaşıyor aboneler.
“Zam değil, destek ayarlaması”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da dünyada enerji maliyetleri düşerken, Türkiye’de yapılan zamların hatırlatılması üzerine devlet desteklerine atıfta bulundu.
Bakan Bayraktar, uzun süredir elektrikte devlet desteklerinin devam ettiğini, fiyat artışından önce faturaların yüzde 60’ının devlet tarafından karşılandığını bildirdi. Bayraktar, elektriğin hâlen olması gerekenin altında bir fiyattan vatandaşa sunulduğunu kaydederken, yapılanın zam değil, devlet desteğindeki düzenleme olduğunun altını çizdi.
Alparslan Bayraktar, bu zamla birlikte destek miktarının yüzde 50 olacağını aktarırken, yeni bir zam konusunda ise “Öyle bir planımız yok. Destek bütçesinden bunu karşılamaya bundan sonra da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Her ne kadar konut abonelerinin elektrik faturalarına yüzde 50 oranında devlet desteği verilse de Şubat ayından itibaren yürürlüğe giren uygulama da tartışma yaratmıştı. Buna göre, 2024’te yıllık 5 bin kilovatsaat, aylık ise ortalama 417 kilovatsaati aşan abonelerin faturalarına artık devlet desteği verilmeyecek. Başka bir ifade ile bunların faturaları (önceki dönemlere göre) yaklaşık yüzde 100’e yakın zamlanmış olacak.