HÜSEYİN GÖKÇE
Türkiye’de havayoluyla yolcu taşımanın moda tabiriyle algoritması çok çözülebilmiş değil. Bu kapsamda bir ilden başka bir ile seyahat edebilmek için çok farklı yolları deneyebiliyorsunuz.
Örneğin Başkent Ankara’dan yanı başındaki Kayseri’ye gidebilmek için önce İstanbul’a aktarmalı olarak uçuş yapıp, oradan ikinci bir uçuşla Kayseri’ye ulaşabiliyorsunuz. Kuşkusuz havayoluyla yolcu taşımacılığında faaliyet gösteren şirketlerden Türk Hava Yolları, PEGASUS ve AJET gibi firmalar kâr refl eksiyle hareket ediyor. Yani iki il arasındaki doğrudan uçuş seferleri düzenlemek için öncelikle yolcu potansiyelini göz önünde bulunduruyorlar.
Birçok Ankaralı gerek iş amaçlı gerekse turistik amaçlı olmak üzere yurt dışına çıkışlarda, varmak istediği noktaya doğrudan gidemiyor. Bu konudan çok muzdarip olan Ankaralı iş insanları da hemen her platformda Ankara’dan doğrudan uçuşların artırılması için tüm kademelerdeki kamu yöneticilerine taleplerini iletiyorlar. Özellikle Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç ile Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, bu konuda çok agresif bir politika izliyorlar.
Her iki başkan da gerek THY, gerekse diğer havayolları şirketlerinin yöneticilerine bu durumu şikayet ediyorlar. Hatta zaman zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı yardımcılarına da bu konu aktarılıyor.
ASO Başkanı Seyit Ardıç, odanın geleneksel büyükelçi buluşmalarında her fırsatta bu konuyu gündeme taşırken, bireysel yaptığı görüşmelerde de aynı talepleri yineliyor.
Tüm bu çabalara rağmen, Ankara’nın doğrudan uçuş yaptığı yurt dışı nokta sayısı 26’ya ancak ulaşabilmiş durumda.
Ancak Ankaralı iş insanları bu konuda ısrarla mücadelelerini sürdürüyorlar. Son olarak ATO Başkanı Gürsel Baran, AJET Genel Müdürü Kerem Sarp ile bir araya geldi. Baran ülkemizin sağlık turizmi gelirinin yarısını karşılayan Ankara’nın bu alanda daha fazla gelir elde etmesi için doğrudan uçuş sayısının artırılmasını istedi.
Hatta Gürsel Baran son olarak Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg’a da benzer şekilde yakındı. Tesadüf müdür bilinmez ama bu görüşmeden bir iki gün sonra Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği fuarlara katılmak üzere vize başvurusunda bulunan iş insanlarının, randevu alma zorunluluğunu kaldırdı. Yine vizeye tabi olacaklar ama en azından randevu alma eziyetinden kurtulacaklar. Benzer şekilde TIR şoförleri için de kolaylık sağlanacağı bildirildi.