Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi, aynı zamanda ilk etapta 4 milyondan fazla nüfusa birinci derecede dokunacak önemli bir proje. İlk ihalesi 2010 yılında yapılan ve çeşitli nedenlerle bugüne kadar gerçekleştirilemeyen projenin ekonomik boyutu kadar, sosyal hayatı etkileyen yönü de olacak. Bu dedenle 2025 yılı yatırım programına alınan Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi sadece bölgesel değil, Türkiye ekonomisine sağlayacağı katma değer açısından da yüksek önem ifade ediyor.
Toplam uzunluğu 300 kilometreye yakın olan ve projesi revize edilerek yeniden bütçelendirilen bu demiryolu hattı aynı zamanda modern ipek yolu olarak adlandırılan ve Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar uzanan ‘Kalkınma Yolu’ projesinin de önemli bir parçası olacak.
Adapazarı-Bartın demiryolu projesinden beklentiler çok yüksek. Bir an önce hayata geçirilmesi proje uygulama alanı üzerinde bulunan Adapazarı, Söğütlü, Ferizli, Karasu Organize Sanayi Bölgelerinin haricinde Ereğli, Karasu, Filyos ve Bartın limanları ile Türkiye'nin en önemli ağır sanayilerinden Ereğli ve Karabük Demir Çelik fabrikalarının gelişimine de çok ciddi anlamda katkılar sağlayacak.
Yaklaşık olarak 40 milyar liralık bütçesi ile Sakarya’ya için önemli bir kamu yatırımı olan bu proje aynı zamanda çok fazla özel sektör yatırımlarını da bölgeye çekecek bir etki alanına ve güce sahip. Bu nedenle ilk etapta Sakarya için oluşturacağı etki alanlarını iyi analiz edip şimdiden pozisyon almak gerekiyor. Çünkü bu projeyi sadece ekonomik boyutu ile değerlendirmek yanlış olur. Sakarya’nın sanayi ve ticaret altyapısına ciddi katkılar sağlayıp güçlendirecek bu projenin bölgeye katacağı hareketlilik sosyal hayata da yansıyacak. Bu nedenle Sakarya gelecek yıllardaki gelişim planlamasını da bu doğrultuda yeniden yapmalı. Kurulması planlanan yeni organize sanayi bölgelerini, yeni yaşam alanlarını buna göre konumlandırmalı, tarım ve turizm politikalarını, ulaşım planlamasını bu doğrultuda yeniden ele almalı. Çalışmalarına başlanan şehir içi raylı sistem projesi ile bağlantısı sağlanmalı. Dolayısıyla bu konuda Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliği ve alacağı pozisyon elzem ve önemli. Sakarya’nın doğasına uygun sürdürülebilir gelişimi için bu kurumların ortak aklına ve işbirliğine ihtiyaç var.