SOFITEL İstanbul Taksim Hotel’de edebiyat, sanat, basın, yayın, iş ve gastronomi dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla yapılan KİTAP dergisi “2023 Yılın En İyileri” ödül töreninin açılış konuşmasını KİTAP dergisi Yayın Yönetmeni Faruk Şüyün yaptı.
Şüyün, şunları söyledi: KİTAP dergisi Yılın En İyileri Ödülleri törenine hoş geldiniz. Geleneksel törenimizde bugün 33. kez buluşuyoruz. Yeni dönemimizde bildiğiniz gibi 2022 Kasım’ından itibaren dergimiz, EKONOMİ gazetemizle birlikte her ayın ikinci Salı günleri veriliyor. 21 Kasım’da, EKONOMİ gazetemizle işimize ve emeğimize sahip çıkarak başlattığımız bir yolculuk bu. Önümüzdeki hafta ikinci yılını geride bırakacağız.
EKONOMİ gazetesi bu süre içinde iş dünyasının ve ekonomiyle uzaktan yakından ilişkili tüm aktörlerin referans yayını olmayı başardı. KİTAP dergisi de içeriğine “kültür yaşam” altbaşlığını da katarak 40 sayfalık içeriği ile EKONOMİ gazetesi bünyesinde “yayın dünyasının belleği” olmaya devam ediyor.
“Gazetecilerin gazetesi”nde KİTAP’a destek veren tüm ekip arkadaşlarıma, Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ nezdinde teşekkür ediyorum. Bu başarıyı, okurlarımızın desteğiyle daha uzun yıllar boyunca sürdürmek arzusundayız.
Gazetecilik uğraşımızın yanı sıra değer yaratacağına inandığımız kitaplarımızla da kamuoyunun karşısına çıkıyoruz… Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını yaşayan şanslı nesiller olarak üzerimizde pek çok görev ve sorumluluk hissettik. Yayıncılık dünyamızda bu görev ve sorumluluğun bilinciyle pek çok eser ortaya konuldu.
Bunlardan birisi de Cumhuriyet’imizin 100. yılında gazetemizde üç buçuk ay boyunca her gün yayınlanan “Cumhuriyet’in Yıl Yıl Ekonomi Kronolojisi” isimli çok önemli çalışmanın kitabı olacak. Kitap hazırlıkları süren bu çalışmayı, “Ansiklopedik Ekonomi ve İş Hayatı Sözlüğü”, “Neden Geç Kaldık Nasıl Yetişiriz” gibi kitaplara imza atan 31 Mart sabahı kaybettiğimiz Faruk Türkoğlu hazırlamıştı. Kendisini buradan bir kez daha rahmetle anıyoruz.
Geçtiğimiz yıl gerçek bir kitap dostu, birçok kitaba imza atmış gazetemiz Başyazarı, Osman Saffet Arolat’ı, bir koca çınarı yitirmiştik. Vefatının birinci yıldönümünde 30 yıl birlikte çalıştığım usta’yı da saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.
Törenimize başlamadan Sofitel İstanbul Taksim Hotel salonlarını hem seçici kurul toplantılarımıza hem de ödül törenimize açtıkları için Tuna Grubu’na ve otel Genel Müdürü Bozkurt Atabek’e de teşekkür etmek istiyorum.
Artık törene geçebiliriz. Sunuculuğumuzu üstlenen sevgili Berfin Çıpa’yı sahneye davet ediyorum…
yılın iş dünyası anı ve deneyim kitabı
İLK ödül, Yılın İş Dünyası Anı ve Deneyim Kitabı kategorisindeydi. Ödülün sahibi, “Güven En Değerli Servet” kitabı nedeniyle Kibar Holding kurucusu duayen işinsanı Asım Kibar oldu. Aldığı ödülden duyduğu memnuniyeti yazılı olarak da bildiren Asım Kibar’ın ödülünü onun adına torunu Emre Öztemir aldı. Ödülü Öztemir’e Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Yavrucu verdi.
ömür boyu emek ödülü
ÖMÜR Boyu Emek Ödülü, bir başka duayene, 70 yıl boyunca yayınlanan 13 kitabı “Toplu Öyküler” ismiyle kallavi bir ciltte basılan Adnan Özyalçıner’e gitti. Bu yıl 90. yaşını kutlayan Özyalçıner’e ödülünü Yılın En iyileri Ödülleri Seçici Kurul Üyesi Metin Celâl takdim etti…
Özyalçıner, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Teşekkür ediyorum. Hep söylenir, yazar yaşadıklarının tanığı olmalıdır. Doğrudur. Peki yaşadıklarımızın tanığı olmak nedir? Bir mahkeme yazıcısının yazacağı sıradan bir tutanak değil elbet. Yaşadıklarımızın tanığı olmak, yaşananların, tanık olunanların karşısında tavır almaktır. Yalnız tanıklık yetmez. Ben yaşadıklarımı yazdım. Yaşananlarla birlikte bize yaşatılanları yazdım. Bir bakıma dayatılanlar da dense yeridir. Bakın, ilk öyküm 1953 tarihinde yayınlandı. Son öykü kitabım 2023 tarihini taşıyor. İniş çıkışlarıyla Cumhuriyet’in 70 yılının yaşananları bunlar dönem tanıklıklarıyla birlikte. Evet, yaşadıklarımı yazdım. Yazıyorum, yazacağım. Çünkü düşünce ve ifade özgürlüğü, söz söyleme, yazı yazma özgürlüğümüz engellenemez. Engellendikçe insan hak ve özgürlükleri de engellenmiş olur.”
yılın telif kitabı
YILIN Telif Kitabı Ödülü, “995 Km” kitabı nedeniyle edebiyatımıza on yıllardır kesintisiz emek veren ve çeşitli yazı alanlarında ürettiği sayısız yapıtla kişisel öykülerimize derinlik katan Murathan Mungan’a verildi… Kendisine ödülünü Yılın En İyileri Ödülleri Seçici Kurul Üyesi Sırma Köksal takdim etti.
Mungan, çok eski arkadaşı olan Köksal’dan ödülünü alırken “Ekonomi gazetesi KİTAP dergisi değerlendirme kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum. Umarım çok uzak olmayan bir tarihte 995 Kilometre’ye konu olan olayların yaşanmadığı bir ülkede yaşarız diyorum” şeklinde konuştu.
yılın iş dünyası biyografi kitabı
YILIN İş Dünyası Biyografi Kitabı Ödülü, “Hayat Problem Çözmekmiş – Dünya Devlerinin Türk Ortağı Erdal Aksoy’un Yaşam Öyküsü” nedeniyle kitabı kaleme alan Rıdvan Akar ve Hilmi Hacaloğlu’nun oldu. Berfin Çıpa’nın “15 ayrı daldaki ödüllerimiz bildiğiniz gibi kitapların yazar ya da yazarlarına veriliyor. Bugün, kitaplara esin kaynağı değerli şahsiyetler ve kurum temsilcileri de aramızda. Onlara da gecemizi anımsayacakları bir anı armağanımız var. Bu armağanları hazırlayan Güral Porselen’e ve Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral’a da teşekkürlerimizi iletiyoruz” anonsu sonrasında yaşamı kitaba konu olan Aksoy Holding Kurucu Başkan ve Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy da sahneye davet edildi. Ödüller, EKONOMİ gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar tarafından takdim edildi.
cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle kitap dergisi özel ödülü
CUMHURİYETİMİZİN 100. Yılı Nedeniyle Kitap Dergisi Özel Ödülü, “Cumhuriyetin 100. Yılında Gıda Sanayisinin 99 Yılı” kitabını yazan Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Ülker grubunda 42 yıl hizmet vermiş duayen profesyonel Necdet Buzbaş’ın oldu… Ödülünü kendisine Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker takdim etti. Buzbaş, özetle şunları söyledi:
“Bizler Cumhuriyetin yoksulluk yıllarının çocuklarıyız. İstiklal Savaşı’nın getirdiği yıkım yanında Dünya ekonomik buhranı ve İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği ekonomik yükler çocukluk yıllarımızın zor günleriydi. Bu kâbusu yıllar ilerledikçe ortadan kaldıran tek etken, Cumhuriyetin kazanımları oldu. Ülkemizde insanların birçok yaşadıkları yılları yüceltime geçmiş yılları acımasızca eleştirme zafiyetini gösteriyorlar. Geçmiş dönemlerdeki yaşanmışlıkları o dönemin sosyoekonomik ve kültürel koşullarını dikkate alarak değerlendirmek gerekir. Geçmişle bugünü kıyaslamak hatasına düşmeden bugünün geçmişin ürünü olduğunu kabul etmek hak bilirlik olacak. Cumhuriyetin yüzüncü yılında gıda sanayinin şükran borcunu ödemek üzere Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası, TÜGİS olarak bir kitap yayınlamayı planlamıştık. Öğretim üyelerinin makalelerinden oluşacak eseri editörlüğünü de ben üstlenmiştim. Ancak başlangıçta kabul eden öğretim üyesi arkadaşlarımız pandeminin getirdiği yorgunluk veya yılgınlıktan olsa gerek projenin devamında beni yolda bıraktılar. İş başa düştü. Kitabı yazmak kaderi bana ait oldu. Cumhuriyetin 100. Yılında Gıda Sanayisinin 99 Yılı adlı kitap ortaya çıktı. Kitap, Türk gıda sanayinin büyük resmini, sektöre adını yazdıran girişimcileri, girişimcilerden günümüze sürdürülebilir olanları ve sınır ötesi başarılara imza atarak dünya markası haline gelenleri hikâye ederek sadece geçmişi kayıt altına almakta kalmıyor, günümüzü anlamlandırıyor ve geleceğe de ışık tutuyor.”
yılın iş dünyası kurum kitabı
YILIN İş Dünyası Kurum Kitabı Ödülü, “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” kitabını hazırlayan Sevecen Tunç’undu… Ödül plaketini almak üzere Tunç ve hatıra armağanı için Cumhuriyetimiz gibi 100’üncü yaşını kutlayan Baylan’ı devam ettiren Altınkılıç Ailesi adına Kahve Dünyası Genel Müdürü Kaan Altınkılıç ve ödülleri takdim etmek üzere Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu sahneye davet edildi.
cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle kitap dergisi özel ödülü
SIRA, Cumhuriyetimizin 100. Yılı Nedeniyle (yapılan kitap çalışmalarına verilen) Kitap Dergisi Özel Ödülü’ndeydi. Ödül, 16 kitaplık “Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Seri” nedeniyle, bu sene 100. yılını kutlayan Türkiye İş Bankası’nın 1956’da kurduğu, o günden bu yana yayıncılığı sürdüren Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın oldu. Ödülü Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ertuğrul Senem, EKONOMİ Gazetesi Başdanışmanı Rüştü Bozkurt’tan aldı.
Senem, şunları söyledi: “Hem seçici kurula hem de bu toplantıyı şereflendiren tüm davetlilere teker teker teşekkür etmek istiyorum. Kısacık bir öykü anlatayım: Bu bastığımız 16 kitabın arasında çok önem arz edenler var. Bunlardan bir tanesi 1927 tarihli ilk nüfus sayımı ile ilgili. Çok uzun zaman sonra ilk kez basıldı. Epey ciddi bir emek var arkasında. Kasım’daki KİTAP dergisinde Lütfü Seymen’in Müteferrika dergisi ile ilgili yazıda adı geçen Kansu Şarman çok uğraş verdi kitabı oluşturmamız için. Tevfik Bıyıklıoğlu’nun Atatürk Anadolu’da kitabını tekrar basabilmemiz için yedi ay varislerini bulmaya uğraştık. Epey uğraş verdikten sonra kitabı basabildik, harika bir şey oldu. Böyle bir ödülü Cumhuriyetin 100. yılında gerek Atatürk’ün sadece manevi değil, maddi mirasçısı olan Türkiye İş Bankası’nın kurduğu bir yayınevi genel müdürü olarak almak da bana nasip oldu. Hepinize çok teşekkür ederim.”
yılın kurumsal yayınevi
YILIN Kurumsal Yayınevi Ödülü, yıllardır öncü bir yayınevi olarak çalışarak önemli eserler yayınlayan Pera Müzesi’ne gitti. Ödülü almak üzere Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol ve ekibinden Sergiler ve Yayınlar Koordinatörü Zeynep Ögel, Süreli Sergiler Yöneticisi Begüm Akkoyunlu Ersöz sahneye davet edildiler. Ödülü kendilerine EKONOMİ gazetesi Kültür Sanat Editörü ve KİTAP dergisi Yayın Yönetmeni Faruk Şüyün takdim etti.
Özalp Birol, tören konuşmasında şunları söyledi: “EKONOMİ gazetesine ve KİTAP dergisine gösterdikleri teveccühten ötürü Suna ve İnan Kıraç Vakfı ve bağlı kuruluşları adına içten teşekkürlerimizi sunuyorum. Biz, kapılarımızı açtığımız 2005 yılından günümüze hem vakıf olarak hem Pera Müzesi olarak hem de İstanbul Araştırmaları Enstitüsü olarak gerek sergilerimize eşlik eden kataloglarla gerek özel olarak yayınladığımız kitaplarla kendi ölçümüzde yayın dünyasında katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bugün burada olmak ve sizin bu ödülünüze mazhar olmak bizim için büyük onur ve mutluluk. Hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Saygıdeğer katılımcılara da saygılarını sunuyorum.”
yılın yayınevi
KURUMSAL Yayınevi ödülünden sonra sıra, Yılın Yayınevi Ödülü’ndeydi. Ödül, 50 yıla yaklaşan bir süredir nitelikli kitaplar basan Dergâh Yayınları’na verildi. Ödülü Dergâh Yayınları Genel Müdürü Asım Elverdi’ye EKONOMİ gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz takdim etti.
Elverdi, şöyle konuştu: “EKONOMİ gazetesi ve jüriye çok teşekkür ediyoruz. Edebiyatımızın en önemli isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ı yeni ve özel bir sunuyla tekrar yayınlamak bizi de çok gururlandırdı. Projenin başında beri yer alan en başta İnci Engünün, Sakine Kopmaz ve gerek dışarıdan destek veren gerekse ekibimizdeki bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Çok sağ olun.”
yılın çeviri kitabı
YILIN Çeviri Kitabı Ödülü, “Haruki Murakami Sözlüğü”nü Japoncadan Türkçeye çeviren, akademik çalışmalarıyla yayıncılık faaliyetlerini bir arada sürdürerek gençlere çevirmenlik alanında rol model olan Ali Volkan Erdemir’e verildi. Ödülünü kendisine yazar, gazeteci ve tiyatro eleştirmeni Zeynep Oral takdim etti.
Erdemir, ödülünü aldıktan sonra şunları söyledi: “Ben öncelikle sayın jüri üyelerine ve KİTAP dergisine akademisyenlikle çevirmenliği birlikte yürütmekte bocalamaya başladığım bir dönemde bu değerli, teşvik edici ödülü verdikleri için teşekkür ediyorum. Akademide Prof. Dr. Mete Tunçoku ve Prof. Dr. Naoki Inagaki hocalarıma, 2016 yılından beri Cem Erciyes, Handan Akdemir, Gökçesu Tamer başta olmak üzere çalışma şansı yakaladığım Doğan Kitap’taki arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Son olarak üzerimde kalmasın Haruki Murakami, Türkiye’deki okurlarına kendi kitaplarına büyük ilgi gösterip okudukları için sevgilerini, teşekkürlerini ve selamlarını iletti. Onu da bu vesileyle size iletmiş olayım. Teşekkür ederim.”
yılın polisiye kitabı
YILIN Polisiye Kitabı Ödülü, “Çocuk / Bir Başkomiser Aras Emre Polisiyesi” ile muamma öğesini hep canlı tutarak okuyucu ilgisini sürdürmeyi başarmış polisiye yazarlarından biri olan Cengiz Bahadır’ın oldu. Ödülünü Yılın En İyileri Ödülleri Seçici Kurul Üyesi Erol Üyepazarcı verdi. Pazarcı şöyle konuştu: “Efendim, evvela neye teşekkür edeceğim biliyor musunuz? Polisiye Roman Ödülü’nü Türkiye’de ilk defa KİTAP dergisi verdi. Bunun için ben Faruk Şüyün’e teşekkür borçluyum. Sayın Cengiz Kahraman Bey tıp aleminin çok tanınmış bir siması. Fakat bir merakı daha var; polisiye roman yazıyor. Ve çok güzel polisiye roman yazıyor, kendisini tekrar tebrik ediyorum.”
Daha sonra söz alan Cengiz Bahadır ise şöyle konuştu: “Başta değerli büyüğüm Erol Üyepazarcı olmak üzere, tüm seçici kurul üyelerine teşekkür ediyorum. Kendisi ilk kitabımı okudu ve beni ikinci yani bu kitabı yazmak konusunda ciddi anlamda teşvik etti. Bir teşekkür de tabii ki Oğlak Yayınları’na. Bazen hayal etmekle, bir kıvılcımla başlıyor. O kıvılcımı ilk yakan kişi sevgili eşim, kendisi burada. Okuduğum kitapları beğenmeme özelliğim sonucunda ‘beğenmiyorsan sen yaz o zaman’ diyen eşime teşekkür ediyorum. Editörlerime, sevgili kızıma, yapmadığı Türkçe ödevleri yüzünden bütün romanları bana okutan sevgili oğluma teşekkür ediyorum. ‘Tıp fakültesinden her şey çıkar, arada doktor çıkar’ derler. Bu arada ikisini birden yapmak benim için büyük bir gurur. Hepinize çok teşekkür ederim.”
polisiye edebiyata katkı ödülü
Polisiye Edebiyata Katkı Ödülü, “polisiye edebiyatımızın son 25 yılında etkin katkılarıyla türün ülkemizde tanınması, sevilmesi yönünde çaba göstermiş olan” Ercan Akbay’ındı… Ödülünü kendisine Yılın En İyileri Ödülleri Seçici Kurul Üyesi Didem Ardalı Büyükerman takdim etti.
yılın gastronomi kitabı
YILIN Gastronomi Kitabı Ödülü, “Osmanlı Mutfak Sözlüğü” ile Osmanlı Mutfağı ve Anadolu’nun yerel ürünleri üzerine araştırmalar yapan, yurt dışında ve Türkiye’de çok sayıda makalesi ve önemli kitapları yayınlanmış Priscilla Mary Işın’a gitti. Ödülünü kendisine Yılın En İyileri Ödülleri Seçici Kurul Üyesi Ahmet Örs verdi. Örs, şunları söyledi: “Bu, Priscilla Mary Işın’ın jürimizden aldığı ilk ödül değil. Sanıyorum ki son da olmayacak. Ana dili Türkçe olmayan Mary Hanım, bu sefer Osmanlı Mutfak Sözlüğü ile ödül aldı. Araştırmaları sayısız. Giderek daha gelişen bir yapısı var bu sözlüğün. Bundan sonrası için benim ondan ricam; artık ansiklopedik sözlük haline gelmesi fotoğraflarıyla ve daha geniş metinleriyle… Onu da yapacağımdan eminim. Hiç yılmadan çalışan Mary Işın’ı hep beraber kutlayalım.”
Işın ise şöyle konuştu: “Çok mahcup oldum, ne diyeyim bilmiyorum. Herkese çok teşekkür ederim. Gerçekten mutfak deyip geçmemeli. Türkiye’de bugünün ve geçmişin mutfağı gerçekten inanılmaz, her açıdan çok çok önemli, tarihçiler de önem veriyorlar. Ekonomi, Türkiye’nin tanıtımı, turizm, hayatımız için gerçekten çok önemli. Güzel bir şey.”
yılın iş dünyası strateji kitabı
YILIN İş Dünyası Strateji Kitabı Ödülü, yeryüzünde yaşayan her bireyi en yakından ilgilendiren ve hak arama boyutuna taşıyan soruna ilişkin tarihsel süreci irdelerken çözüme dönük yaklaşım ve stratejileri de okuruna okura aktaran “İyi Şirket” ile Uygar Özesmi ve Selin Gücüm’e verildi.
Ödülü kendilerine İstanbul Sanayi Odası Plastik Hammaddeleri ve Plastik Enjeksiyon Mamulleri Sanayii Meslek Komitesi Başkanı, Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz takdim etti. Selin Gücüm, teşekkürlerin en büyüğünü ona ve potansiyeline inanıp bu kitabı yazmaya teşvik ettiği için Uygar Özesmi’ye teşekkür ederek şöyle devam etti: “Uygar Hoca’nın parlatıp yükselttiği tek genç değilim. Sanırım bu ödül de gençlere fırsat verildiğinde, onlara inanıldığında ve hakları teslim edildiğinde neler yapabileceklerini bir göstergesi oluyor.”
Uygar Özesmi de teşekkürlerini ilettikten sonra şunları söyledi: “Biz bu kitapta diyoruz ki başka bir ekonomi mümkün, başka şirketler mümkün. Bu başka şirketlerin de nasıl olması gerektiğini bu kitapta tanımlıyoruz. Yani esasında sistem karşıtı ve geleceği çizen bir kitaba bu ödülün verilmesi hakikaten çok çok umut verici. O yüzden size teşekkür ediyorum. Diğer bir konu da şu, iyi şirket diyoruz ya, aramızda çok iyi bir şirket var, ismi NASIL BİR EKONOMİ. Çünkü EKONOMİ’nin kendisi zaten toplumsal bir hizmet yaratıyor ve daha iyi bir dünya için çalışıyor. Ve üstelik de bu şirketin sahibi çalışanları. Dolayısıyla o iyi şirkete de bir alkış istiyorum.”
yılın iş dünyası iktisat kitabı
SON ödül, Yılın İş Dünyası İktisat Kitabı Ödülü’ydü, “İktidar ve Teknoloji / Bin Yıllık Mücadele” kitabına verildi. Yazarları Nobel Ödülü alarak hepimizi gururlandıran Daron Acemoğlu ve kitabı birlikte hazırladıkları Simon Johnson. Ödülü onlar adına Doğan Kitap Yayın Yönetmeni Cem Erciyes aldı. Ödülleri İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı takdim etti.
Erciyes şunları söyledi: “Bu sene Daron Acemoğlu çok önemli ödüller aldı. Çünkü demokrasinin bu kadar saldırı altında olduğu bir dönemde demokratik kurumların, demokrasiye olan ihtiyacımızın ne kadar önemli olduğunu uygulayan çalışmaları gerçekten önemli. Bunun farkına varılmış olması güzel. Dediğim gibi çok ödüller aldı ama insanın kendi ülkesinde sevilmesi, kendi ülkesinde takdir edilmesi her şeyden değerli. O nedenle EKONOMİ Gazetesi’ne ve KİTAP dergisine çok teşekkür ediyoruz. Sağ olun.”
KİTAP dergisi “Yılın En İyileri Ödülleri” töreni, Sofitel İstanbul Taksim Hotel’in fuayesinde verilen kokteylin ardından sona erdi.