CANAN SAKARYA / ANKARA
Su kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanılması, iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık ile yoğun yağışların neden olduğu taşkınlara ilişkin olarak yapılacak hazırlıklar ve hayata geçirilecek projeler 2025 yılı bütçe gerekçesinde yer aldı. Bütçe gerekçesinde yer alan düzenlemeler özetle şöyle sıralandı:
▶ Sürdürülebilir su yönetimini sağlamaya yönelik olarak veri üretim çalışmaları yapılacak. Kuraklık risklerinin olumsuz etkilerinin asgari düzeye indirilmesi ve su kullanıcılarına önceden uyarı verilmesi maksadıyla Kuraklık Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi kurulacak.
▶ Su kaynaklarının entegre havza yönetimi anlayışı çerçevesinde korunması için havza ölçekli planlama çalışmalarına devam edilecek. Su kaynaklarının sektörel kullanımına uygun dağıtımını içeren havza bazlı ‘Sektörel Su Tahsis Planları’ hazırlanacak. Ayrıca sektörel su tahsis planları ile kuraklık erken uyarı sistemleri entegre edilecek. Su verimliliği seferberliği kapsamında kentsel, endüstriyel ve tarımsal su kullanımlarında kayıpların azaltılması çalışmalarına devam edilecek.
▶ Ulusal Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi kurularak, taşkın yönetim planlarının tamamlanması ile kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş sağlanacak. Suyun oluşturabileceği taşkın zararlarından yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin korunması için ıslah ve taşkın kontrolü çalışmaları yapılacak.
▶ Su kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması amacıyla gerekli yapısal düzenlemeler gerçekleştirilecek. Sulanabilir alanlarda modern sulama sistemleri yaygınlaştırılacak. Tarımsal işletmelerdeki sulama tesisleri ile ilgili ihtiyaç duyulan rehabilitasyon çalışmaları yürütülecek.
▶ Yerüstü su kütlelerinin mevcut kalite ve miktar durumunun tespit edilebilmesi için izleme çalışmaları yapılarak havzaların kalite açısından mevcut durumu ortaya konulacak. Yer altı ve yer üstü (kıyı suları dâhil) su kaynaklarının kalitesinin takibi yapılacak, bozulmuş su ekosistemlerinde su kalitesinin iyileştirilmesi için çalışmalar yürütülecek. İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisinin tespit edilmesine ve uyum faaliyetlerinin belirlenmesine yönelik çalışmalara devam edilecek Atık su arıtma tesislerinden gelen ve tarımda kullanılan suların yeniden kullanım alternatiflerinin yaygınlaştırılması için ilgili kurumlar ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalışmalar yürütülecek.
▶ Suyun bütüncül yönetiminde önemli bir karar destek sistemi olan Ulusal Su Bilgi Sistemi’nin yeni gereksinimler ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda genişletilerek sürdürülebilirliğinin sağlanması, iç ve dış paydaşlar ile entegrasyonun tamamlanması çalışmalarına devam edilecek.