Canan SAKARYA
Kamuda sözleşmeli statüsünde 28 Kasım 2022’den önce çalışmaya başlayan, toplam 458 bin 615 sözleşmeli personelin memur kadrosuna alınmasına ilişkin yasa teklifinin Meclis süreci başladı. Teklifin Meclis Plan Bütçe görüşmelerini tamamlanmasının ardından genel kurul gündemine alınarak bu hafta kanunlaştırılması planlanıyor.
Meclis Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen yasa teklifine ilişkin olarak yapılan etki analizine göre, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 4 B kapsamında ve teşkilat kanunlarına tabi olarak sözleşmeli olarak çalışan 413 bin 671, mahalli idarelerde 36 bin 346, aile hekimliklerinde kamu dışından aile sağlığı elemanı olarak çalışan 3 bin 542, sulama birliklerinde 32 çalışan kadroya geçecek. 4B kapsamındaki sözleşmeli personel ücretleri ile emsal unvanlardaki memur maaşları arasında yıllık ortamalar dikkate alındığında ücret fark bulunmuyor.
Yapılan çalışmaya göre, sözleşmeli bilişim personeli, mahalli idarelerde görevli sözleşmeli personel ve kurumların özel mevzuatına dayalı olarak çalıştırılan sözleşmeli personelin ücretlerinde kadroya geçmeleri halinde düşüş yaşanacak. Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan bin 710 vekil imam-hatip ve müezzin-kayyımın memur kadrolarına alınmasının yıllık ilave maliyeti net 77 milyon 237 bin 280 lira olarak hesaplandı. İmam-hatip ve müezzin- kayyımlarından, vekil olarak görev yapanlar net 8 bin 486, asil olarak görev yapanlar ise net 12 bin 250 lira maaş alıyor.
Kısmi süreli çalışan sözleşmeli sanatçıların kadroya alınması düzenlemesinden 2 bin 495 sözleşmeli personel yararlanacak. Kısmi süreli sanatçıların sürekli sözleşmeli olarak istihdam edilmeleri durumunda yıllık maliyet net 243 milyon 331 bin 302 lira olarak hesaplandı.