Ticaret Bakanlığı tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle restoran ve kafelerde yeni bir dönem başladı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan kararla; lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde fiyatların giriş kapısının önüne ya da hizmet sunulan masalarına üzerine konulması zorunlu olacak. Yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Kararın mimarının kendileri olduğunu ve Bakan Ömer Bolat ile de bizzat bu konu üzerine görüştüklerini dile getiren Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TURES) Başkanı Ramazan Bingöl, geçen seneden itibaren restoran ve kafelerin fiyat artışları konusunda eleştirilere maruz kaldığını belirterek, önlem alınması gerektiği konusunda geçen sene çağrıda bulunduklarını hatırlattı. Aynı zamanda TURES Yüksek İstişare Kurulu Üyesi de olan Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile daha sık bir araya geldiklerini anlatan Bingöl, “STK başkanları ile yapılan ve enflasyonla mücadele kararının alındığı toplantıda da dahil olmak üzere bu konu ile ilgili birkaç kez görüştük. Yeme-İçmenin enflasyona çok büyük etkisi var çünkü” dedi.
Fiyat artışı yüzde 92’yi aştı
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre lokanta ve oteller, sepetteki yüzde 7,82’lik ağırlığı ile enflasyona en yüksek katkıyı veren 5. ana harcama grubu olarak öne çıkıyor. Kasım ayı verilerine göre tüketici fiyatları artış oranı yıllık bazda yüzde 61,98 olarak gerçekleşirken bu oran lokanta ve otellerde yüzde 92,86’e çıktı. Söz konusu kalem en fazla fiyat artışına sahne olan harcama grubu oldu. TURES Başkanı Bingöl, “İnsanlar fiyat artışlarından çok fazla şikayetçi. Yeme içmenin enflasyona etkisi de çok yüksek. Müşteri restorana giriyor ve sürpriz ile karşılaşıyor. Bunu önlemek için bu karar alındı. Cirosu 10 milyon TL’yi geçen işletmelerde dijitalde de fiyatlara erişilecek. Tebliğde ayrıntısında o da var” dedi.
Fahiş fiyat artışı önlenecek
Bunun üstünde çok çalıştıklarını ve uygulama ile fahiş ve gereksiz fiyat artışlarının önüne de geçilebileceğini vurgulayan Bingöl, şöyle devam etti: “Müşteriler marketlerde olduğu gibi kıyas etme şansını yakalayacak ve sürpriz fiyatla karşılaşmayacak. Bu uygulamanın memlekete de vatandaşa da sektöre de büyük faydası olacak. Birçok AB ülkesinde de benzer uygulama var.” Resmi verilere göre hali hazırda Türkiye’de yeme içme hizmeti sunan işletme sayısı 136 bin iken bu işletmelerde istihdam edilen çalışan sayısı ise 814 bin…
“Liste ile kasa fiyatı farklı olmamalı”
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yönetmeliğin tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması ve doğru bilgilendirilmesi açısından önem arz ettiği belirtilirken, “Lokanta, restoran, kafe ve benzeri işletmelerin sunduğu mal ve hizmet fi yatlarında, enflasyon oranının ve maliyetlerin çok üzerinde, devamlı şekilde fi yat artışları yapıldığı, ve bu fi yat değişimlerinin ise fi yat listesi ve tarifeler yolu ile tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilerek ekonomik çıkarlarının korunması amacının gerçekleştirilmesine engel olunduğuna ilişkin son dönemlerde çok sayıda tüketicilerimizden şikayetler alınmaktadır” denildi. Şikayetlerin ve mağduriyetin önlenmesi amacıyla yönetmelikte değişiklik ihtiyacı doğduğu belirtilen açıklamada, “1 Ocak 2024’de yürürlüğe girecek düzenleme ile tüketicilerimizin yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde daha işyerine girmeden tarife ve fi yat listelerini görebilmesi, fi yat karşılaştırması yaparak tercihte bulunabilmesi sağlanarak, tüketicilerimizin bilgilendirilmesi, ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesi hedeflenmektedir. Fiyat etiketi ve listeleri ile kasa fiyatları arasında farklılık bulunmaması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.