ADNAN AÇIKGÖZ
Artan üretim maliyetlerine karşın hayvanlarını istedikleri fiyatlarda satamayan yerli besicilerin faaliyetlerine son vermesi piyasayı sarstı. Çare arayışı ile ağırlık verilen canlı hayvan ve dondurulmuş et ithalatı, tezgâhlara ve mutfaklara beklenen hareketliliği getirmedi. Enfl asyon nedeniyle alım gücü düşen vatandaş kırmızı et tüketemez hale gelirken, Mersin’deki et sektörünün temsilcileri yeni yıla yeni zamlarla girilebileceğini söyledi. Türkiye’deki et fiyatlarının yem zamlarına göre değil, arz-talep dengesine göre netleştiğini belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Aziz Ergüvan, “Son 1,5 yılda yem fiyatlarında fazla artış yaşanmadı. Buna rağmen et fiyatları yükseldi. Son 3 aydır ise fiyatlarda yüzde 7-8 bandında gerileme oldu. Çünkü vatandaşın alım gücü düştü. İç piyasa, canlı hayvan ve dondurulmuş et ithalatı ile sübvanse ediliyor. Ancak ithalatla ilerleme kaydedilemez. Yurtiçindeki üretimi artırmaya dayalı politikaların uygulanması lazım. Kırsal alanda yaşayan, geçimini hayvancılık ve çiftçilikle sağlayan vatandaşlarımızın yeniden üretime teşvik edilmesi hayati önem taşıyor” dedi.
“Üretmezsek tükeniriz”
Besicilerin yaklaşık 10 yıl önce çok büyük zarar ettiğini kaydeden Aziz Ergüvan, yemcilere olan borçlarını ödeyebilmek için hayvanlarını satan üreticinin buna rağmen bakiyelerini kapatamadıklarına dikkat çekerek, “Sektörde önemli bir üretim açığı bulunuyor. Günümüz şartlarında yeniden üretime dönecek besicilerimiz önemli kazançlar elde edebilir. Ülke olarak yerli üreticiyi yeniden kazanmamız lazım. Köyden kente göçün nedenlerini göz ardı etmemeli, kırsaldaki yaşam şartlarını iyileştirmeliyiz. Sağlık ve eğitim hizmeti almak için kente gelen üreticilerimizin kırsalda kalmalarını sağlamak adına en kaliteli hizmeti köylere taşıyalım, köylerde sosyal yaşamı canlı tutmak için ortak kullanım alanları yapalım ve köyden kente göçleri azaltalım. Çünkü millet olarak üretmezsek tükeniriz” diye konuştu.
“Kırmızı ete gelen zam, tavuğa yüzde 35-40 yansıyor”
Mersin Ticaret Borsası (MTB) Meclis Üyesi Kadri Yüce, kent genelindeki perakendecilerin cirosunun sadece yüzde 15’inin nakite dönüştüğünü, geri kalan ödemelerin ise kartlar üzerinden alındığını dile getirerek, “Önceden bu oran yüzde 30’un altına inmiyordu. Et fi yatları son 2-3 ayda düştü. Alım gücü olmayınca indirime gidiliyor ancak enfl asyon nedeniyle vatandaşın cebinde et alacak para kalmıyor. Geçtiğimiz yıllarda evine kırmızı et götüremeyen vatandaşlar beyaz ete yöneliyordu ancak bugün tavuk etinde de rakamlar yüksek. Kırmızı ete gelen yüzde 10-15’lik bir zam, tavuğa yüzde 35-40 oranında yansıyor. Yılbaşından sonra asgari ücret ve yem fi yatlarına gelecek zam, et fi yatlarını daha yukarılara taşıyacak” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin dana üretiminde yurtdışına bağımlı hale geldiğini vurgulayan Kadri Yüce, Anadolu’da son 2 yılda dişi koyunların kesilmesiyle kuzu popülasyonunun azaldığına işaret ederek, gelecek dönemde bunun olumsuz etkilerinin piyasada daha net görüleceğini de sözlerine ekledi.