SELENAY YAĞCI/İSTANBUL
İngiltere, vatandaşlarına Türkiye’ye gitmemelerini tavsiye eden seyahat uyarısı yayınlandı. Birleşik Krallık Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO), İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından İstanbul ve diğer Türk şehirlerinde artan huzursuzluk nedeniyle İngilizlere “Türkiye’nin herhangi bir yerine seyahat etmemeleri” uyarısında bulundu. 24 Mart tarihli ve hâlâ geçerli olan açıklamada, “Gösteriler aniden şiddete dönüşebilir. Polis, müdahalelerde göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanabilir” uyarısı yer aldı.
Öte yandan 16 Şubat’ta Türkiye’ye girişte keyfi tutuklamalar konusunda vatandaşlarını uyaran Almanya da Türkiye’ye seyahat tavsiyesini yeniledi. Alman Dışişleri Bakanlığı, İstanbul’da Valilik tarafından alınan güvenlik önlemlerine dikkat çekerek, “Bazı sokaklar ve metro istasyonları kordon altına alındı ve özellikle merkezi Taksim Meydanı çevresinde toplu taşıma seferleri iptal edildi. Bu kısıtlamaların ne kadar süreceğini öngörmek şu an için mümkün değil” ifadelerine yer verdi. Alman vatandaşlarını gösterilerden ve büyük insan topluluklarından kaçınmalarını ve bunları çevreleyen bölgelerde son derece dikkatli olmalarını tavsiye etti.
İngiltere ve Almanya'dan 2024'te 11 milyon turist gelmişti
Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısına bakıldığında 2024’de en çok ziyaretçi gönderen ülke 6 milyon 710 binle Rusya Federasyonu olurken onu 6 milyon 620 binle Almanya, 4 milyon 433 binle İngiltere takip etmişti. Bu yılın iki ayında ise geçen yıla göre aynı oranda yaklaşık 175 bin İngiliz turist geldi. Turizmcilere göre bu yıl İngiliz turist sayısında yüzde 10 artış bekleniyordu. Ancak son dönemde yaşananların bunu etkileyebileceği belirtiliyor.
Sadece İngiltere’nin değil Almanya’nın da seyahat uyarısı yayınlandığına dikkati çeken Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Baş Danışmanı Hamit KUK, Seyahat uyarılarının turistleri etkilediğini söyleyerek, turizmde sıkıntılı sürecin Türkiye’yi beklediğine vurgu yaptı. Yurtdışındaki partnerlerinden sürekli telefon aldıklarını, gelişmeleri sorduklarını belirten Kuk, “Şu anda yaşananlar demokrasiyi, protestoyu bilen Avrupalıya ters gelen bir durum. Yabancı basın sokakta polislerin müdahalesini gösteriyor. Hatta belki abartıyor. Herkes ortalık çok karışık mı diye soruyor. Dert anlatmaya çalışıyoruz. Almanlar daha hassas bu konuda” dedi.
İngiltere Türk Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Engin Sertoğlu da, İngilizlerin haber takibi konusunda zayıf olduğunu hatta apolitik olduklarını vurgularken, Almanların bu konuda daha hassas olduğuna dikkat çekti.
Ruble değer kazanınca Ruslar Türkiye tatillerini yeniliyor
Ruble değer kazandıkça Rusya’da birçok kişi daha önce daha yüksek kurla satın aldığı tatil paketlerini iptal edip yeni fiyatlarla tekrar rezervasyon yapmaya çalışıyor. Sektör yetkilisi, özellikle Türkiye turlarında bu durumun sıkça yaşandığını belirtiyor. Turizmciler satın alınmış tur iptal ücretinin 60-70 Euro civarında olduğunu, ancak iki haftalık bir tatilde 500-600 bin ruble ödeyen bir ailenin 100-150 bin ruble tasarruf edebildiğini ifade ediyor. Bazı tur şirketleri döviz bazında fiyatları artırarak rubledeki indirim avantajını dengelemeye çalışıyor.