CANAN SAKARYA/ANKARA
TBMM Çevre Komisyonunda kabul edilen önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurul gündemine alınarak yasalaştırılacak İklim Kanun teklifinin tanımlar bölümünde 39 ayrı tanım ve kavram yer alıyor. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye ilk kez “Yeşil Taksonomi, “Adil geçiş“, “Emisyon Ticaret Sistemi“, “Birincil piyasa”, “Denkleştirme”, “ Gönüllü Karbon Piyasaları”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gömülü Sera Gazı Emisyonları”, “İklim adaleti “ ile ‘Yeşil iş ‘ gibi tanımlarla tanışacak.
Kanun teklifinde "Türkiye Yeşil Taksonomisi", belirlenen çevresel hedefler doğrultusunda iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayan ekonomik faaliyetlere ilişkin ilkeler ve kriterler belirleyerek iklim finansmanının harekete geçirilmesine katkıda bulunan sınıfl andırma sistemleri olarak tanımlanıyor. Bu kapsamda Türkiye Yeşil Taksonomisi kurulacak.
"Yeşil İş" yeşil büyümeyi destekleyecek
Çevrenin ve doğal kaynakların korunmasına ve çevre kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunarak sürdürülebilir kalkınmayı ve yeşil büyümeyi destekleyen işler ise ’Yeşil İş ‘ olarak tanımlanıyor. Sera gazı emisyonlarına, net sıfır emisyon hedefine uygun bir üst sınır belirlenmesi ilkesine dayalı olarak çalışan ve tahsisatların alınıp satılması suretiyle sera gazı emisyonu azaltımını teşvik eden ulusal ve uluslararası piyasa temelli mekanizma ‘ Emisyon Ticaret Sistemi ‘ tanımıyla teklifte yer alıyor.--- Karbon kredilerinin gönüllülük esasına göre alım satımının yapıldığı piyasalar ‘gönüllü karbon piyasaları’, tahsisatların ücretsiz dağıtımı ve birincil piyasada satışı sonrasında işlem gördüğü piyasalar ‘ikincil piyasalar’ olarak tanımlanıyor. Yasa teklifinde ‘İklim adaleti’, iklim değişikliğinin ve iklim değişikliğini önleme ile uyuma yönelik çabaların neden olduğu eşitsizliği ortadan kaldırmayı amaçlayan politika ve uygulamalar olarak ifade ediliyor.